Kaartenmaker Isaak de Graaf maakte in opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie een overzichtsatlas van al haar bezittingen en vestigingen in Afrika en Azië. Zijn honderden, handgetekende kaarten brachten de wereld wijde expansie van de Nederlandse multi national kleur rijk in beeld.

Eind 2006 is deze unieke atlas uit het Nationaal Archief voor het eerst in druk verschenen. Daarmee krijgt de verborgen VOC-schat eindelijk het publiek die hij verdient.

G. Schilder e.a., Grote Atlas van de Verenigde Oost- Indische Compagnie. Deel I: Atlas Isaak de Graaf/Atlas Amsterdam. Uitgeverij Asia Maior/Atlas Maior i.s.m. Nationaal Archief, Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap, Explokart/ Universiteit Utrecht, eerste druk november 2006, ISBN 90 74861 26 1. Prijs € 350,–. Verkrijgbaar via de boekhandel en rechtstreeks bij Uitgeverij Asia Maior/Atlas Maior.

Over deze atlas is in het Nationaal Archief Magazine nr. 3 van 2006 een artikel verschenen. Lees het complete artikel met meer informatie over deze bijzondere atlas (PDF). Dit artikel is in PDF-formaat waardoor u Adobe Acrobat Reader nodig heeft om dit te kunnen lezen.

Naar aanleiding van deze uitgave is Günther Schilder geinterviewd voor het radioprogramma ‘OVT’. Beluister het interview met Schilder online.

Het goud van de compagnie: Geheime VOC-atlas herontdekt
Getagd op:                

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *