Het is altijd gevaarlijk om rondom de feestdagen een boekhandel binnen te stappen. Toen de heer Heinink, van de gelijknamige boekhandel te Oldenzaal, mij een kop thee aanbood met de mededeling, dat hij nog iets moois voor me had, kon ik de verleiding niet weerstaan!

Hij toonde me de prachtige atlas Steden in de Renaissance – Civitates Orbis  Terrarum, in een werkelijk schitterende uitvoering. Dat de atlas inmiddels in mijn boekenkast prijkt zal u niet verbazen….

Steden in de renaissance – Civitatis Orbis Terrarum door M. Swift & A. Konstam

Omslag van het boek
Steden in de Renaissance

Het eerste deel van de Civitatis Orbis Terrarum werd gepubliceerd in Keulen in 1572. Deze grote stadsatlas, geredigeerd door Georg Braun en grotendeels van gravures voorzien door Franz Hogenberg, bevatte uiteindelijk 546 afbeeldingen; beelden in vogelperspectief en kaarten van steden van over de hele wereld. Braun, een klerk die in Keulen leefde, werd geholpen door Abraham Ortelius, wiens Theatrum Orbis Terrarum van 1570 de eerste echte atlas was.

Kaart van Damascus
Kaart van Damascus

De gereproduceerde kaarten in deze (Nederlandstalige) uitgave bieden u een opmerkelijk beeld van deze periode, van Cuzco in Zuid-Amerika via Europa naar Calcutta in India. Met ongeveer tachtig geïllustreerde steden geeft Steden in de renaissance een interpretatie van wat er kan worden gezien in de kaarten van de zestiende eeuw, en in hoeverre de steden verschillen met de steden van vandaag. Verder wordt de andere informatie geanalyseerd – van gewoontes tot wapens – die alle kaarten laten zien.

Het boek is geheel geïllustreerd in kleur. Het formaat is maar liefst 30 x 42 cm, met leeslint, goud op snee,  en wordt geleverd in een fraaie cassette.

ISBN 9783833150463, 2008, 272 blz., gebonden, 1e druk, H.F. Ullmann
 € 69,50

Bron: Uitgeverij Ullmann

Steden in de Renaissance
Getagd op:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *