Op 30 juni 2016 verschijnt bij Uitgeverij WBooks de Atlas van Beckeringh over het Groninger landschap in de 18e eeuw.

 

De kaarten in De Atlas van Beckeringh tonen de dynamiek van het Groninger land, een gebied dat in de 18e eeuw nog volop bezig was met de inpolderingen langs de kust en de veenontginning in het binnenland.De Atlas van Beckeringh is een ambitieus boek. De vele kaarten, tekeningen en historische afbeeldingen bieden een vaak verrassende blik op de wereld die Beckeringh onder ogen heeft gehad.

Kaart van Beckeringh als bijlage van boek
Kaart van Beckeringh als bijlage van boek

De provinciekaart die Theodorus Beckeringh in 1781 maakte, geniet vooral bekendheid door de kaartrand waarin 24 borgen (adelijke huizen) zijn afgebeeld. Maar ook de kaart zelf is een unieke bron voor de kennis van het Groninger landschap in de 18e eeuw. Onbekend waren tot voor kort de vele voorstudies die Beckeringh tekende in de aanloop naar de uitgave van zijn wandkaart, zowel gedetailleerde schetskaartjes als tekeningen van de talrijke buitenhuizen.

Atlas van Beckering omslag
Atlas van Beckeringh

Boekbeschrijving:

De Atlas van Beckeringh:  Het Groninger landschap in de 18e eeuw verschijnt onder redactie van Martin Hillenga, Reinder Reinders en Auke van der Woud in samenwerking met Stichting Groninger Historische Publicaties. De fotografie is van Marieke Kijk in de Vegte. De auteurs zijn Reinder Reinders, Egge Knol, Martijn van Leusen, Jan Molema en Tonnis Musschenga.

Uitgeverij: Wbooks,  in samenwerking met Stichting Groninger Historische Publicaties. Gebonden, 384 p. circa 400 afbeeldingen in kleur en zwart-wit. Met losse kaart op groot formaat.
ISBN: 9789462581449
Prijs: € 39,95 tot 25 september 2016, daarna € 49,95

Bron: Website Wbooks

De atlas van Beckeringh. Het Groninger landschap in de 18e eeuw
Getagd op:         

2 gedachten over “De atlas van Beckeringh. Het Groninger landschap in de 18e eeuw

 • 2 september 2016 om 11:25
  Permalink

  Ik ben een echte nazaat van Theodurus. Trots!

  Beantwoorden
  • 5 september 2016 om 19:08
   Permalink

   Wat geweldig! Zijn er nog oorspronkelijke kaarten in familiebezit?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *