Eindelijk is er een boek dat de cartografie benadert vanuit de visie op beheer en gebruik. Een must voor alle beheerders én gebruikers van private, archief en museale cartografische collecties.
Jaarboek 2016 Stichting Archiefpublicaties onder redactie van Marc Hameleers, Patricia Alkhoven, Rink Kruk en Marc Carnier. 

Omslag Visie op de kaart

Cartografische producten bestaan uit meer dan alleen de bekende oude kaarten van een producenten als Willem Jansz. en zijn zoon Joan Blaeu. Visualisaties van ruimtelijke gegevens worden sinds mensenheugenis om tal van redenen vervaardigd en gebruikt. Bijvoorbeeld om onbekende gebieden in kaart te brengen, ter oriëntatie op land, zee en in de lucht, om eigendom te registreren of om sociale en economische structuren in een bepaald gebied te visualiseren. Het beheren en gebruiken van cartografische collecties is het onderwerp van dit boek.

Niet eerder is er een dergelijke selectie van artikelen over cartografische collecties samengebracht in een bundel. Een twintigtal auteurs uit Nederland en Vlaanderen hebben medewerking gegeven aan het boek. In de inleiding wordt het ontstaan van de cartografie en de kaart beschreven. Daarnaast gaat het boek met een ruim aantal artikelen in op kaartbeheer in tijden van digitalisering, beheer van geo-collecties en beschikbaarstelling. In een serie casestudies worden onderwerpen als polder-, stads-, toeristische en zeecartografie besproken. Ook is er een bespreking van opleidingen in de cartografie opgenomen in het boek.

Online bestellen

Titel: Cartografie. Visie op de kaart.
Redactie: Marc Hameleers, Patricia Alkhoven, Rink Kruk en Marc Carnier. 
Jaarboek 15, Stichting Archiefpublicaties, rijk geïllustreed, in kleur, ca. 350 pagina’s
ISBN 978-90-71251-41-2
Prijs: € 47,50 euro (excl. verzendkosten)
Alleen verkrijgbaar via de webshop van Stichting Archiefpublicaties (S@P)

Bron: Marc Hameleers

Cartografie – Visie op de kaart
Getagd op:                        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *