In de afgelopen week verscheen bij Uitgeverij Lannoo het prachtige boek “De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten” door Marieke van Delft en Reinder Storm.

Omslag van het boek De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten

De mooiste oude kaarten uit prestigieuze bibliotheken en archieven verzameld in één luxueus boek

Dit boek vertelt de geschiedenis van Nederland aan de hand van honderd bijzondere historische kaarten. Van het oudste bekende Nederlandse kaartje uit 1307 over de bouw van een kerk in de Aardenburgse moer tot een van de eerste fietskaarten uit 1896 en een kaart van de stormvloed in 1953. De kaarten laten zien wat er in de loop der eeuwen is veranderd, maar tegelijk wat ongewijzigd is gebleven. Daardoor krijgt dit verhaal een heel bijzondere actualiteit: wij maken deel uit van die geschiedenis, elke dag.

Uiteraard komen politieke omwentelingen en bestuurlijke ontwikkelingen aan bod, maar ook bijzondere gebouwen en steden, de voormalige overzeese gebiedsdelen of het eeuwige gevecht van de Nederlanders met water. Er zijn kaarten die gaan over transport, economie, onderwijs, religie, vrije tijd of sport. Van het intrigerende verhaal van de haringvisserij in de zestiende eeuw, naar de ambitieuze uitbreiding van de Amsterdamse grachtengordel in de tweede helft van de zeventiende eeuw tot een kaart over het aantal kinderen tussen zes en twaalf dat in 1887 geen lager onderwijs genoot in Nederland.

Natuurlijk gaat dit boek ook over de cartografie zelf: befaamde kaartenmakers als Ortelius, Mercator en Blaeu komen aan bod, evenals P.R. Bos, de geestelijke vader van de befaamde Bosatlas. Al eeuwenlang maken zij kaarten om de wereld te verkennen, overzichtelijker te maken en beter te begrijpen.

Het boek toont bovendien de grote rijkdom aan soorten kaarten: getekend met de hand, gedrukt op papier, perkament of textiel, in kleur of zwart-wit. Er zijn topografische kaarten, nieuwskaarten, gelegenheidskaarten, kaarten in atlassen, wandkaarten en infographics. Met hun soms uitbundige decoraties zijn ze bovendien een lust voor het oog.

Het samenspel van prachtige illustraties en informatieve teksten maakt De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten verrassend en onweerstaanbaar boeiend.

Beschrijving boek

Titel: De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten

Auteurs: Marieke van Delft en Reinder Storm
i.s.m.: Peter van der Krogt, Bram Vannieuwenhuyze, Marleen Smit, Huibert Crijns en Ronald Prud’homme van Reine

Uitg. Lannoo, 280x340mm | Ca. 384 p. | Ca. 300 illustraties in kleur
Gebonden met leeslint

ISBN 978 94 014 59075

Introductieprijs € 59,00 (vanaf 6 september 2019: € 79,00)

Bron: Website uitgeverij Lannoo 

De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten

3 gedachten over “De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten

 • 10 juni 2019 om 19:23
  Permalink

  na de uitzending op de tv. over dit boek wil ik dit graag hebben .Maar hoe kom ik daar aan waar is het te koop of hoe kan ik dat bestellen.

  Beantwoorden
  • 11 juni 2019 om 15:02
   Permalink

   Het boek is verkrijgbaar bij de erkende boekhandel. Ook kunt u het boek direct bij de Uitgeverij Lannoo bestellen door te klikken op onze website. Vandaag was ik bij boekhandel Broekhuis in Oldenzaal. Daar was het boek uitverkocht en werd er zelfs al gesproken over een 2e druk.

   Beantwoorden
 • 18 augustus 2019 om 13:47
  Permalink

  De tweede druk is inmiddels verschenen. Nog steeds veel belangstelling, dus niet te lang wachten met kopen……

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *