De afgelopen maand verscheen bij WBooks in Zwolle de Historische Stadsatlas NL door de auteurs Martin Berendse en Paul Brood.

Nederland stedenland

De Historische stadsatlas NL vertelt het verhaal van de duizendjarige ontwikkeling van de Nederlandse steden. Kaartmannetjes Martin Berendse en Paul Brood laten zien dat de steden aan de basis van het ontstaan van Nederland stonden. Zij opperen dat de oude Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden misschien wel beter de Republiek der 56 Verenigde Steden genoemd zou kunnen worden. De auteurs haalden in de archieven en musea de mooiste kaarten, tekeningen en schilderijen naar boven om de geschiedenis van de Nederlandse stad te laten zien. Het boek is het derde deel in de Historische atlas NL-reeks uitgegeven door WBOOKS.

Kaart van Schoonhoven, gelegen aan de Lek (boven), alsmede de plek van 'dat oude slot' en het Hofland, dat bij het slot hoorde, getekend door Pieter Sluyter, 1552
Kaart van Schoonhoven, gelegen aan de Lek (boven), alsmede de plek van ‘dat oude slot’ en het Hofland, dat bij het slot hoorde, getekend door Pieter Sluyter, 1552

Nederland stedenlandschap

Nederland heeft een zeer specifiek stedenlandschap. Het is van oudsher één van de meest verstedelijkte gebieden van Europa, maar er is tegelijkertijd geen enkele metropool zoals Londen of Parijs te vinden. Het is dan ook niet gek dat we het enige land ter wereld zijn waar de regering niet in de officiële hoofdstad is gevestigd. Verder is heel opmerkelijk dat je haast nergens in de geschiedenis een land aantreft waar de steden van oudsher zo machtig waren als in de oude Nederlandse republiek. Wie het boeiende verhaal over de Nederlandse steden tot zich door laat dringen, komt tot de conclusie dat onze stadsgeschiedenis net een beetje anders verliep dan in de rest van Europa. Zonneklaar is dat de stad in ons land het altijd voor het zeggen heeft gehad – en eigenlijk is dat nog steeds zo.

Vogelvluchtbeeld van de stad Eindhoven gedurende de verovering in 1583, door Frans Hogenberg, circa 1590
Vogelvluchtbeeld van de stad Eindhoven gedurende de verovering in 1583, door Frans Hogenberg, circa 1590

Historische kaarten en andere schatten

De Historische stadsatlas NL is rijk geïllustreerd met historische kaarten, archiefstukken, eigentijdse foto’s, schetsen en ontwerpen. Aan de hand van dit historische materiaal, dat voornamelijk afkomstig is uit de schatkamers van het Nationaal Archief, de Regionale Historische Centra en de stadsarchieven, beschrijven de auteurs de stedelijke ontwikkeling in Nederland stap voor stap. Van de oorsprong in de middeleeuwen, de groei en bloei in de zestiende en zeventiende eeuw, de terugval, de industrialisering, de wederopbouw na de oorlog en de moderne stad. Daarnaast is van (vrijwel) elke Nederlandse stad een klein portret opgenomen.

Kaart uit 1536 van Delfshaven
Deze kaart is in 1536 gemaakt om visserij op de Maas weer te geven, geeft een prachtig beeld van Delftshaven, de haven van Delft dus.

Historische atlas NL-reeks

De Historische stadsatlas NL is het derde deel in een reeks die in 2019 begon met de Historische atlas NL | Hoe Nederland zichzelf bijeen heeft geraapt. Deze atlas, die het verhaal over het min of meer toevallige ontstaan van Nederland vertelt, werd zo enthousiast ontvangen dat daarvan binnen twee jaar alweer de 5e druk wordt gepresenteerd. De vorig jaar verschenen Historische streekatlas NL | De ware schaal van Nederland zoomt in op de aloude Nederlandse landstreken die ons de ‘ware schaal’ van Nederland laten zien. De Historische stadsatlas NL is het langverwachte vervolg op de twee vorige delen.

Omslag van de Historische Stadsatlas-NL

Beschrijving van de Historische Stadsatlas-NL

Titel: Historische stadsatlas NL
Auteurs: Martin Berendse en Paul Brood
Uitg.: Wbooks, gebonden
224 pagina’s, 24,5 x 31 cm, 450 afbeeldingen
ISBN 9789462584426
Prijs: € 34,95 | Introductieprijs € 29,95 tot 17 november 2021

Over de auteurs

Martin Berendse is directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Eerder was hij algemeen rijksarchivaris van het Nationaal Archief. Paul Brood werkte bij het Nationaal Archief en was eerder onder meer rijksarchivaris in Drenthe en Groningen. Samen vormen zij het illustere duo de Kaartmannetjes en geven zij presentaties en lezingen over hun atlassenreeks.

Verkrijgbaar in de boekhandel en webshop van WBOOKS
Bron: Persbericht WBooks.

 

Historische Stadsatlas NL
Getagd op:             

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *