Bij Uitgeverij Athenaeum verscheen op 2 juni 2022 het boek: Grensverkenningen – Langs oude grenzen van Nederland. De auteurs van dit boek zijn Kester Freriks & Martijn Storms.

Grensverkenningen – Langs oude grenzen in Nederland

Grenzen scheiden en verenigen. Ze vertellen over oorlog en vrede, laten zien hoe de mens de omgeving inricht. Ze nodigen uit tot essay en vertelling, wandeling en reflectie, zelfs tot reizen door de tijd. Ze zijn actueel: door corona en de oorlog in Oekraïne zijn we ons opeens pijnlijk bewust geworden van grenzen.

In de Universitaire Bibliotheken Leiden bevindt zich een rijke collectie oude kaarten en atlassen, een schenking van de Leidse verzamelaar Johannes Tiberius Bodel Nijenhuis honderdvijftig jaar geleden.

Op weg naar de veendiepten van vroeger, pag. 59

Natuurschrijver Kester Freriks en conservator Martijn Storms brengen de papieren collectie tot leven, essayistisch en cartografisch. Kester Freriks ging door heel Nederland op zoek naar de grenzen
van vroeger in het landschap van nu. Hij volgde oude grenslijnen die in het verre verleden getekend zijn, kon ze aanraken en er langslopen. Gaandeweg ontstaat een caleidoscopisch beeld van de omgang van de mens met het landschap.

De burcht, pag. 115

Hoe kleiner en dichter bevolkt het land, hoe meer grenzen. Grensverkenningen volgt niet alleen historische grenzen maar is ook een boeiend verslag van de veelzijdige betekenissen van grenzen, toen en vooral ook nu.

Kester Freriks

Kester Freriks (1954) schreef een groot aantal romans, essays en natuurboeken. Hij is verbonden aan de Boeken- en Cultuurredactie van NRC. Zijn werk werd bekroond met Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs en genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs en de Jan Hanlo Essayprijs. Voor Grensverkenningen raadpleegde hij tal van deskundigen, van een strandjutter op Vlieland tot een grensfilosoof in Zeeland.

Zie ook kranten-artikel van Kester Freriks in Leids Dagblad d.d. 20 juni 2022: In Katwijk op zoek naar een verdronken Romeinse ruïne. Hij is in gesprek met Reinder Storm over fort Brittenburg bij Katwijk.
20220620-REGIO-LDN-LDN005—Hdc-1-190253

Martijn Storms

Martijn Storms (1978) is conservator Kaarten & Atlassen aan de Universitaire Bibliotheken Leiden. Hij studeerde sociale geografie en schreef tal van artikelen over de geschiedenis van de cartografie.

U kunt ook het interview met Kester Freriks en Martijn Storms over grensverkenningen beluisteren op Radio Horzelnest

Beschrijving boek Grensverkenningen

Titel: Grensverkenningen – Langs oude grenzen in Nederland
Auteurs; Kester Freriks & Marijn Storms
Uitg.  Athenaeum, paperback met flappen, rijk geïllustreerd, 247 bladzijden
ISBN 9789025314637
Prijs: €24,99

Ook verkrijgbaar als Ebook voor € 14,99
ISBN 9789025314644

Bron en afbeeldingen: Persbericht Uitgeverij Athenaeum

Grensverkenningen – Langs oude grenzen in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *