Stel, je gaat op reis in de vijftiende / zestiende eeuw. Laten we zeggen de tijd van Jeroen Bosch en Pieter Bruegel. Hoe doe je dat?

Viabundus via Brabant

Brabanders ondernamen allerlei reizen zo omstreeks 1500. Een wekelijks bezoekje aan de markt bijvoorbeeld. Of misschien reisde je verder, naar de jaarmarkten van Antwerpen. Of brengt je reis je zelfs buiten de grenzen van het oude hertogdom. Naar Keulen, Lübeck of Gdansk. Hoe ging dat destijds? Je trok de deur achter je dicht en dan?

In het project Viabundus via Brabant onderzoeken ze deze vragen voor de periode 1350-1650. Erfgoed Brabant doet dat in samenwerking met de Radboud Universiteit en verschillende studenten, heemkundekringen, musea, docenten, academici en vrijwilligers. Meedoen? Neem contact op met Wouter Loeff. De resultaten van dit onderzoek zijn op de themapagina op Brabants Erfgoed te vinden. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met relevante artikelen, dus het is de moeite waard om af en toe terug te komen.

 

Screenshot : Viabundus map 1.1  (Bron: Universiteit Göttingen)

In verschillende artikelen gaan auteurs in op het reizen in de middeleeuwen en vroegmoderne tijd. Daarnaast kun je zelf een route plannen op https://www.landesgeschichte.uni-goettingen.de/handelsstrassen/map.php. Deze kaart is tot stand gekomen dankzij de samenwerking van verschillende universiteiten uit Noord-Europa plus de hierboven genoemde partners.

Bron: Viabundus via Brabant

Viabundus – Reizen in de vijftiende / zestiende eeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *