Op 10 september 2022 verscheen bij Boomgeschiedenis de “Nieuwe Historische Atlas van Zutphen”.  Zutphens veelbewogen ontwikkeling in 35 kaarten ontvouwd en verklaard, met een toegift over Zutphen buiten de grenzen.

Zutphen

Zutphen is een van de oudste en best bewaarde steden van Nederland en geldt als een levendige winkel- en marktstad met een aantrekkelijk stadsbeeld en veel mooie monumenten. Deze Nieuwe Historische Atlas van Zutphen verklaart dat positieve imago aan de hand van twee troeven: de ogenschijnlijk wat chaotische plattegrond en het getorende silhouet. Zutphen noemde zichzelf al in de middeleeuwen een ‘oude stad’ en een ‘torenstad’.

Aanvankelijk leek de geschiedenis van Zutphen simpel: ontstaan aan de samenvloeiing van IJssel en Berkel werd de stad kortstondig de zetel van een al snel door Gelre geabsorbeerd graafschap. Na haar bloei als Hanzestad werd ze omgevormd tot garnizoensstad, om ten slotte geleidelijk tot het niveau van een kleine provinciestad af te dalen.

Intussen is ons beeld van Zutphens begin, de ligging van de stad aan twee rivieren en haar latere ontwikkeling ingrijpend herzien. De stad blijkt ouder dan gedacht, de IJssel juist jonger. De vesting en de functie van kwartiershoofdstad, die eeuwenlang de stedelijke ruimte hebben bepaald, verdienen nieuwe aandacht, evenals de recente stadsuitleg en de regiofunctie.

Omschrijving Nieuwe historische atlas van Zutphen

Deze Nieuwe Historische Atlas van Zutphen is een verbeterde en geactualiseerde opvolger van de reeds enige tijd uitverkochte atlas.

Titel: Nieuwe Historische Atlas van Zutphen
Auteurs: Willem Frijhoff, Michel Groothedde en Christiaan te Strake
Uitg: Boom uitgevers Amsterdam, Paperback, 80 blz.
Inhoudsopgave
ISBN 9789024449972
Prijs: € 29,90
Actieprijs tot 1 januari 2023: € 24,90!

Bron: Website Boomgeschiedenis

Nieuwe Historische Atlas van Zutphen
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *