De universiteitsbibliotheek van de Universiteit Utrecht heeft een digitale tentoonstelling samengesteld over Waterstaatkundige kaarten (1680-1825).

Waterstaatkundige kaarten (1600-1825)

Al eeuwenlang voert Nederland strijd met het zee- en rivierwater, dat van alle kanten een bedreiging vormt voor het kostbare land. De resulterende landschapsdynamiek is dan ook van alle tijden en uit zich bijvoorbeeld in oude kaarten van hoogheemraadschappen en rivieren.

Graafschappen Buuren en Culemborg
Kaart van de Graafschappen Buuren en Culenburg
1761, Cóvens en Mortier, Universiteitsbiblotheek Utrecht,
KAART: Moll 250 (Dk42-8)

De digitale tentoonstelling Waterstaatkundige kaarten (1600-1825) toont in chronologische volgorde ruim 120 cartografische documenten, die vrijwel allemaal betrekking hebben op hydrografische aspecten in Laag-Nederland. De kaarten zijn gegeorefereerd, waardoor ze op innovatieve wijze geanalyseerd kunnen worden.

Ga naar de toelichting op de digitale tentoonstelling

de bekende Utrechtse hoogleraar Gerrit Moll
De bekende Utrechtse hoogleraar Gerrit Moll

Collectie kaarten van Gerrit Moll (1785-1838)

De collectie kaarten van de bekende Utrechtse hoogleraar Gerrit Moll (1785-1838), die bewaard wordt in de Universiteitsbibliotheek Utrecht, kent een sterke nadruk op hydrografie. Een deel van Molls kaartmateriaal is nu gedigitaliseerd en in samenhang toegankelijk gemaakt via deze digitale tentoonstelling. De universiteitsbibliotheek stelt hiermee een belangrijke bron voor historisch-landschappelijk onderzoek beschikbaar.

Bron: Bijzonder Collecties van de Universiteit Utrecht

 

Digitale tentoonstelling Waterstaatkundige kaarten (1600-1825)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *