Met Kerstmis werd ik verrast door een pakje onder de boom, dat ik absoluut niet had verwacht. Het was de Historische Atlas van Breda, uitgebracht door Pictures Publishers in 2021! Hoe kon dit, dat ik deze atlas had gemist om op onze website te vermelden? Mijn roots liggen nl. in Breda….. Het is een schitterende atlas met de ontstaansgeschiedenis van Breda met kaarten, prenten, en ander historisch materiaal.

Ontstaansgeschiedenis van Breda

Op de grens van Brabant en Holland, van zand en klei, van bossen en weiden, van katholiek en protestant ligt Breda met een rijke geschiedenis en een bonte mix van culturen. Deze atlas geeft een nieuw, overzichtelijk en compleet beeld van de historie van Breda en omgeving. Ooit waren er slechts verspreide boerderijen, later een kleine Romeinse nederzetting, weer later een burcht, een kleine stad en zes kerkdorpen. Breda als ‘heerlijke’ stad kreeg rechten en een stadsmuur.

In 1403 werd de graaf van Nassau-Dillenburg, voorvader van onze koning, heer van Breda. Zijn nazaten lieten de grote kerk, het kasteel en de vestingwerken bouwen, legden bossen aan en brachten de stad verder tot bloei. De ‘Nederlandse Opstand’ vanaf 1568 zorgde echter voor rampspoed. Het platteland werd verwoest, de stad twee maal langdurig belegerd en de Nassaus verhuisden.

Kaart van Willem en Joan Blaeu, 1652
Breda from “Blaeu’s Toonneel der Steden” (Dutch city maps, Edited by Willem and Joan Blaeu), 1652.

Rond 1800 was Breda een kleine stille stad waar renteniers en grootgrondbezitters de toon aangaven. Vanaf 1855 zorgden spoorwegen, industrie, natuurtoerisme en de ontmanteling van de vesting voor grote opleving, groei en aantrekkelijkheid. Na de beide wereldoorlogen breidden zowel de stad als de dorpen sterk uit en groeiden zij aaneen tot de rijk gevarieerde urbane cluster van nu.

Omschrijving van de Historische Atlas van Breda

De atlas, samengesteld door vier experts, toont de historie van Breda en omgeving van het stenentijdperk tot heden. Uniek is de compacte informatie over de landschappelijke, archeologische, sociale, economische, religieuze en ruimtelijke aspecten. Dankzij tientallen oude en nieuwe kaarten en treffende afbeeldingen is een bijzonder en zeer toegankelijk geschiedenisboek ontstaan.

Titel: Historische Atlas van Breda
Auteurs :Ton Kappelhof, Karel Leenders en  Jan Willem Messer
Onder redactie van Paul Klep
Uitvoering : Hardcover, formaat 260 x 340 mm, 112 pagina’s, full colour
Uitg.: Pictures Publishers, Woudrichem

ISBN 9789492576439
Prijs : € 32,50.

Bron: Website Pictures Publishers
Kaart: Wikipedia

 

Historische Atlas van Breda
Getagd op:                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *