Op 29 april 2024 verschijnt bij Uitgeverij WBooks te Zwolle het boek “De wereld tussen twee stokken | 50 schoolwandkaarten uitgerold” door auteur Lowie Brink.

Onderwijzers, leraren, hoogleraren, tekenaars, fraters, predikanten, cartografen. Allemaal begonnen ze vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw schoolkaarten te maken. Het vak aardrijkskunde was ingevoerd in het onderwijs en leerlingen moesten zich eigen maken hoe hun provincie, land en wereld in elkaar zat. Uitgevers doken gretig op deze nieuwe markt. Het leverde een enorme berg schoolwandkaarten op, meestal aan karakteristieke houten stokken zodat uitrollen en oprollen van de kaarten gemakkelijk was.

Nederland II- rivieren, kanalen, meren. hoog en laag door J. Huizinga, 1902

In “De wereld tussen twee stokken” staan vijftig opvallende wandkaarten van allerlei soorten en maten op een rij. Ze fascineren door hun vormgeving, details of juist eenvoud, kleurgebruik, bergtekening, symboolgebruik, politieke boodschap en koloniaal verleden. Bij elke kaart staat een sprekend verhaal: hoe is de kaart ontstaan, wat speelde er destijds in de wereld, wie zijn de makers en wat wilden ze met hun noeste arbeid bereiken? De kaarten maken meteen duidelijk hoe ingrijpend onze wereld veranderd is en zijn een feest van herkenning.

Schoolkaart van het Koninkrijk der Nederlanden door C.A.C. Kruyder, 1905

Over de auteur

Lowie Brink is scheikundig technoloog en maakte een ommezwaai naar de (historische) cartografie. De ontdekking van oude, vaak zeer decoratieve schoolwandkaarten op boekenmarkten zorgde bij hem voor een kettingreactie: hij ging verzamelen, beschrijven, onderzoeken en publiceren. Het onderzoek naar de geschiedenis van de Nederlandse schoolwandkaarten bleek een ‘terra incognita’. Inmiddels haalde hij een schat aan informatie naar boven.

 Specificaties De wereld tussen Twee stokken | 50 schoolwandkaarten uitgerold

Titel: De wereld tussen twee stokken | 50 schoolwandkaarten uitgerold
Auteur: Lowie Brink
Vormgeving: Miriam Schlick
Uitg. WBooks, gebonden, 150 afbeeldingen in kleur
Aantal pagina’s: 208
Taal: Nederlands
Formaat : 22 x 26 cm
ISBN: 978 94 625 86208

Prijs: 29,95

Inkijkexemplaar

Bron: Persbericht en winkel van WBooks

 

 

De wereld tussen twee stokken | 50 schoolwandkaarten uitgerold
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *