Flickr is een website waar gebruikers afbeeldingen kunnen uploaden en delen met anderen. Naast particulieren ontdekken ook steeds meer instellingen deze website. De Bibliotheek Kortrijk is de eerste die deze website gebruikt voor het online presenteren van hun kaartcollectie.

Screenshot

Bibliotheek Kortrijk

De Bibliotheek Kortrijk gebruikt Flickr om afbeeldingen te delen met hun publiek. Ze zetten Flickr breed in, zowel voor het weergeven van foto’s van activiteiten als voor het verstrekken van informatie over de eigen collectie.

Binnen Flickr heeft de bibliotheek een set ‘Erfgoed’ aangemaakt, met daarbinnen een set ‘Cartografische collectie’. Hierin worden enkele hoogtepunten uit de collectie oude kaarten van de bibliotheek getoond, zoals onderstaande stadsplattegrond van Ieper.

Kaart
Stadsplattegrond van Ieper

Gebruik van Flickr voor cartografie

Flickr lijkt zeer geschikt als beeldbank voor cartografisch materiaal:

  • Er is bijna geen technische kennis nodig, waardoor de drempel laag is om de collectie online te zetten.
  • Geen kosten voor specialistische software.
  • Geen kosten voor webhosting van de afbeeldingen. In de gratis versie van Flickr mag 100 MB per maand worden toegevoegd, daarboven wordt een klein bedrag gerekend. Opslag is gratis.
  • Veel mogelijkheden voor toekennen van metadata op basis van de internationale Dublin Core standaard. Dit maakt het mogelijk om de maker (cartograaf), geografische locatie of trefwoorden toe te kennen.
  • Het toekennen van trefwoorden maakt het gemakkelijk om kaarten van dezelfde plaats, streek of cartograaf te groeperen.
  • Afbeeldingen kunnen voorzien worden van hun geografische coordinaten, waarmee ze op een kaart getoond kunnen worden.
  • Er zijn diverse presentatiemogelijkheden: diapresentaties, verschillende resoluties, presentatie in sets, etc. Dit zorgt ervoor dat de kaarten goed te zien zijn en in context getoond kunnen worden.
  • Flickr heeft een grote gebruikersgroep, waarmee dus een breed publiek bereikt wordt. Deze gebruikers kunnen opmerkingen plaatsen bij de afbeeldingen, waarmee de informatie verrijkt wordt.

Helaas is Flickr op dit moment alleen in het Engels beschikbaar. De collectie van de bibliotheek Kortrijk laat echter zien dat dit geen probleem hoeft te zijn. We hopen dat andere instellingen het voorbeeld van Kortrijk zullen volgen zodat er meer cartografische collecties online beschikbaar komen.

Historische kaarten op Flickr
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *