Begin november is een nieuwe website gelanceerd met daarop informatie over dertienhonderd locaties in de provincie Gelderland die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.

De site is een initiatief van stichting WO2GLD en werkt onder meer samen met het nationale programma Netwerk Oorlogsbronnen.

Op de digitale kaart zijn tweehonderd locaties met een beladen oorlogsverleden te vinden, driehonderd locaties van verzet, strijd en bevrijding en ruim achthonderd Gelderse oorlogsmonumenten. Het gaat bijvoorbeeld om de beladen Muur van Mussert in Lunteren, de John Frostbrug in Arnhem of het monument voor Tante Riek in Winterswijk. Drie historici hebben in opdracht van stichting WO2GLD aan de site gewerkt.

 

Monument van Tante Riek
Monument Tante Riek. Foto: M.F. Naaldenberg wikipedia

Naast de kaart biedt een historische tijdlijn een overzicht van vijfenzeventig belangrijke gebeurtenissen tussen 1940 en 1945 in de provincie over thema’s als militaire strijd, verzet, collaboratie en vervolging: Van de arrestatie van Titus Brandsma tot de bombardementen op Doetinchem en van Anton Musserts Hagespraak der bevrijding tot de ontruiming van het Apeldoornsche Bosch.

Bron: Website Historiek

 

Gelderse oorlogsmonumenten nu op digitale kaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *