Toonneel der Steden van de Vereenighde Nederlanden, het prachtige meesterwerk van de uitgeverij van Joan Blaeu, is digitaal te bekijken op de website van de Universiteit Utrecht.

Toonneel der steden […] (Utrecht UB: MAG : AC 71-72 (Rariora) externe link); [Amsterdam : Joan Blaeu, ca. 1652)

Toonneel der Steden van de Vereenighde Nederlanden

Geen mooier en grootser beeld van de Nederlandse Gouden Eeuw dan de ruim 200 plattegronden van steden in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden in het Toonneel der steden van Joan Blaeu. Deze Amsterdamse kaartmaker en -uitgever presenteerde vanaf 1649, een jaar na de beëindiging van de Tachtigjarige Oorlog, de al dan niet vrijgevochten Nederlandse steden in hun volle glorie.

Artikel door Dr. Marco van Egmond

Dr. Marco van Egmond, Informatie-/collectiespecialist en Conservator bij de Universiteit Utrecht, schreef een uitgebreide toelichting bij dit meesterwerk: Toonneel der steden van Joan Blaeu, Hollands glorie in de 17de eeuw

Digitaal beschikbaar

De plattegronden in Blaeus Toonneel der steden zijn het summum in de Nederlandse productie van gedrukte stadskaarten in de 17de eeuw. Ze hebben een belangrijke rol gespeeld in de beeldvorming van een levensvatbare Republiek der Verenigde Nederlanden. Tegenwoordig kunnen we ons verwonderen over de fraaie weergave van de toenmalige steden én over de bijbehorende teksten. En met de integrale digitale beschikbaarheid van dit exemplaar van de Universiteitsbibliotheek Utrecht kan dat nog gratis ook!

Ga naar de digitale versie van Toonneel der Steden in 2 delen

Bron: Website  Universiteit Utrecht, bijzondere collecties

 

Toonneel der steden van Joan Blaeu digitaal te bekijken
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *