Op 1 april 2014 opent de tentoonstelling De Atlassen in Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam. De topstukken uit de uitgebreide kaarten- en atlassencollectie worden tentoongesteld.
Vier pioniers van de cartografie staan centraal: Ptolemaeus, Mercator, Claesz en Blaeu. Deze kaartenmakers en –uitgevers maakten kaarten en atlassen die het wereldbeeld voorgoed veranderden.

Binnenplaats van het museum
Binnenplaats van het museum

De kaarten- en atlassencollectie van Het Scheepvaartmuseum behoort tot de internationale wereldtop voor de cartografie tot 1800. Vanaf 1 april 2014 toont Het Scheepvaartmuseum de hoogtepunten uit deze collectie in de nieuwe tentoonstelling De Atlassen. De bezoeker maakt kennis met pioniers van de cartografie, die met hun kaarten en atlassen de resultaten van de grote ontdekkingsreizen volgden en zo het wereldbeeld radicaal veranderden. De kaarten en atlassen, gemaakt tussen 1482 en 1665, vormen unieke tijdsdocumenten en zijn met hun rijke decoraties een lust voor het oog.

Een van de atlassen
Prachtige atlas

Te zien zijn de eerste gedrukte afbeeldingen van Amerika, kort na de ontdekking in 1492, naast gedetailleerde kaarten van Nederland die verrassend herkenbaar zijn. De ontwikkeling van de cartografie nam een enorme sprong vanaf de 16e eeuw. Zonder de scheepvaart waren deze ontwikkelingen niet mogelijk geweest. De ontdekkingsreizen tijdens de 16e en 17e eeuw brachten in hoog tempo nieuwe informatie naar Europa over onbekende gebieden. De zeelieden speelden de informatie door aan de kaartenmakers. Rond 1600 werd Amsterdam het wereldcentrum van de cartografie. Hier woonde en werkte cartograaf, uitgever en zakenman Joan Blaeu. De firma Blaeu produceerde in de 17e eeuw de omvangrijkste en fraaiste atlassen van de wereld.

Nieuwe mogelijkheden

De atlassen zijn bijzonder kostbaar en worden in speciale klimaatkasten tentoongesteld. Slechts één bladzijde van een atlas kan aan het publiek getoond worden. Om bezoekers toch een hele atlas te kunnen laten zien, is een aantal atlassen gedigitaliseerd. Op twee grote schermen kan een atlas uitgekozen worden en van begin tot eind worden doorgebladerd.

Bezoekersinformatie en openingstijden

Het Scheepvaartmuseum
Kattenburgerplein 1
1018 KK Amsterdam
Tel:+31 (0)20 52 32 222

Het museum is 7 dagen per week geopend van 9.00 tot 17.00 uur, het restaurant en de museumshop zijn ook geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Het Scheepvaartmuseum is gesloten 26 april (viering van Koningsdag), Eerste Kerstdag (25 december), Nieuwjaarsdag (1 januari).

Meer bezoekersinformatie kunt u vinden op de website van het scheepvaartmuseum

Bron en Foto’s: Scheepvaartmuseum Amsterdam, zie website

Atlassen in Scheepvaartmuseum Amsterdam
Getagd op:        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *