In 2012 kwam dit boek uit onder de oorspronkelijke titel: A History of the World in Twelve Maps. Auteur is cultuurhistoricus Jerry Brotton. Inmiddels is het boek in het Nederlands vertaald  door Ineke van den Elskamp, Jan Willem Reitsma en Pon Ruiter.

Geschiedenis van de wereld in twaalf kaarten

  • Auteur: Jerry Brotton
  • Uitgeverij De Bezige Bij, Antwerpen, gebonden, ill. Kleur, 440 pagina’s
  • ISBNnr.: 9789085424932
  • Prijs: € 34,95
Omslag boek
Omslag boek

Omschrijving

Wereldkaarten zijn geen zuiver wetenschappelijke objecten. Iedere kaart is een subjectieve constructie die uiting geeft aan de ideologieën en machtsstructuren van de tijd waarin ze werd ontworpen. Zo zijn er kaarten met Jeruzalem in het middelpunt, of met het oosten bovenaan, of met een Afrika dat groter is dan Azië. En ook onze vertrouwde Mercatorkaart toont de wereld door de bril van een Vlaming in de zestiende eeuw.

In dit prikkelende boek gaat Jerry Brotton op zoek naar de geheime agenda van twaalf wereldkaarten. Op levendige wijze schetst hij de samenleving waarin iedere kaart tot stand kwam en bewijst hij dat ook cartografie een allerindividueelste expressie is. Of het nu om de mythische voorstellingen in de oudheid of de satellietkaarten van Google Maps gaat, onze wereld wordt voortdurend opnieuw uitgevonden.

Bron: Bol.com

Meer informatie

Bekijk op de website Boeken voor boeken een interview van de BBC met Jerry Brotton over dit boek.

Geschiedenis van de wereld in twaalf kaarten
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *