In het Drents Museum te Assen is tot en met 18 november 2018 de tentoonstelling “Iran – bakermat van de beschaving” te bezoeken.

Het is alsof je rondstruint in een sprookjesachtige bazaar in Isfahan en stuit op allerlei exclusieve koopwaar. In de grote archeologische tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving sta je als bezoeker oog in oog met circa 200 unieke vondsten uit Iran.

Gouden drinkbekers en sieraden, bronzen wapens, kleitabletten met spijkerschrift en prachtig beschilderd aardewerk laten je het spoor volgen van de geschiedenis van een van de oudste en meest bijzondere culturen ter wereld. Lang zijn deze schatten voor de westerse wereld verborgen gebleven. Een groot deel is nooit eerder in Nederland getoond en zelfs nog nooit eerder buiten Iran te zien geweest.

Gouden drinkbeker, 500 – 450 v.Chr., Hamedan
Gouden drinkbeker, 500 – 450 v.Chr., Hamedan. Collectie The National Museum of Iran, Teheran. Foto: Neda Hossein Tehrani & Nima Mohammadi Fakoorzadeh

Reis door de Iraanse cultuurgeschiedenis

Iran is vrijwel dagelijks in het nieuws, maar toch is de lange enerverende geschiedenis en de hoogontwikkelde cultuur voor veel mensen onbekend. Zo ligt in het gebied dat we nu Iran noemen  duizenden jaren geleden de oorsprong van de landbouw en veeteelt. Iran – Bakermat van de beschaving – neemt je mee op een duizelingwekkende reis door de Iraanse cultuurgeschiedenis, een periode van 10.000 v.Chr. tot 1700 na Chr. Vanaf het allereerste begin – de periode waarin landbouw en veeteelt opkwamen – via de beschaving van de Elamieten en het Perzische Rijk tot aan de islamitische periode. Uit al die uiteenlopende periodes toont het Drents Museum topstukken van het National Museum of Iran in Teheran, die afkomstig zijn van verschillende vindplaatsen uit Iran. Voorwerpen die stuk voor stuk het raffinement en de rijkdom van de opeenvolgende Iraanse koninkrijken illustreren.

Reliëf, 559 - 331 v.Chr., Persepolis
Reliëf, 559 – 331 v.Chr., Persepolis. Collectie The National Museum of Iran, Teheran. Foto: Neda Hossein Tehrani & Nima Mohammadi Fakoorzadeh

Perzische Rijk

Het machtige Perzische Rijk (559 tot 330 v.Chr.), groter dan het Romeinse Rijk ooit is geweest, heeft een prominente plek in de tentoonstelling. De koningen Cyrus de Grote en Darius de Grote bouwden een stabiel en imposant wereldrijk. Een imperium dat op het hoogtepunt meer dan dertig landen telde en van oost naar west wel 5.000 kilometer besloeg. Een van de hoofdsteden van het Perzische rijk is Persepolis, een stad die Darius stichtte omstreeks 500 v.Chr.

Overwinningsreliëf Bisotun

Blikvanger in de expositie is het enorme overwinningsreliëf dat koning Darius de Grote circa 520 v.Chr. liet aanbrengen op een 66 meter hoge rots in Bisotun, vlak langs de oeroude karavaanroute van Babylon naar Centraal-Azië. Met de inscripties in drie talen (Elamitisch, Oudperzisch en Babylonisch) is het een magische vastlegging van de stichting van het nieuwe Perzische Rijk. In de tentoonstelling is dit reliëf van 15 x 6 meter op ware grootte nagebouwd.

Overwinningsreliëf van koning Darius I, ca. 520 v. Chr., Bisotun.
Overwinningsreliëf van koning Darius I, ca. 520 v. Chr., Bisotun. Foto: Hans Avontuur

Adres en openingstijden

Het Drents museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Adres:
Bezoekadres: Brink 1, 9401 HS Assen
Postadres: Postbus 134, 9400 AC Assen
Tel.: 0592 – 377 773

Voor bereikbaarheid via openbaar vervoer: zie de website van het museum

Bron: Persbericht van het Drents Museum

Tentoonstelling Iran in Drents Museum
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *