Vanaf vandaag ligt hij bij de boekhandel: de Stedenatlas Jacob van Deventer. In dit monumentale standaardwerk zijn voor het eerst alle 226 stadsplattegronden van deze vermaarde 16e-eeuwse cartograaf gebundeld.

Over het boek

Tussen 1545 en 1575 karteerde Jacob van Deventer de steden in de Nederlanden. Van 226 steden in Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland zijn plattegronden door de beroemde Nederlandse cartograaf overgeleverd. In deze monumentale atlas worden voor de eerste keer alle 226 steden afgebeeld. Jacob van Deventers kaarten zijn unieke kunstwerken en vormen een onschatbare bron over de steden in de Nederlanden. De stadsplattegronden worden geroemd om hun betrouwbaarheid, fraaie uitvoering en uniformiteit.

Over Van Deventers monsterproject is verbluffend weinig bekend. In het eerste deel van dit boek komen leven en werk van de cartograaf aan bod. De plattegronden van de 226 steden zijn in het tweede deel verrijkt met analysekaarten over de stadswording. Bijna alle steden ontstonden aan het water. Recente luchtfoto’s maken duidelijk in hoeverre de plattegronden van de steden die Jacob van Deventer tekende zijn veranderd. Het boek culmineert in een vergelijking van de plattegronden en een overzicht van de stadswording in de Lage Landen, dat handreikingen doet voor hedendaagse ontwerpen in oude binnensteden, in het bijzonder de aanpak van wateropgaven.

 

 

Omschrijving boek

Titel: Stedenatlas Jacob van Deventer
Auteurs: Reinout Rutte en Bram Vannieuwenhuyze
Uitgeverij: Toth
Gebonden uitgave, 28 x 34,5 cm, 516 pagina’s
1500 illustraties in kleur
ISBN978 90 77699 17 1

Prijs: € 99,50 (Na 4 juli 2018: € 119,50)

Bronnen:
Uitgeverij Toth
Website Rijksdienst Cultureel Erfgoed

Stedenatlas Jacob van Deventer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *