Het jaar 1572 markeert binnen de Tachtigjarige Oorlog het begin van de ‘geboorte van Nederland’. 450 jaar later wordt dat nationaal herdacht. Veel oude vestingsteden ontwikkelen dit jaar allerlei activiteiten. Ook Oldenzaal doet hieraan mee.

Oldenzaal speelde een belangrijke rol in de opstand tegen de Spanjaarden en is maar liefst zeven keer belegerd, voordat de stad uiteindelijk in 1626 in Staatse handen viel. Daarom viert Oldenzaal in 2022 ‘Het Beleg van Oldenzaal’

Kaart van beleg van Oldenzaal in 1626 door Ernst Casimir
Beleg van Oldenzaal door Ernst Casimir in 1626 – Wikimedia Commons

Op 17 september viert Oldenzaal de geboorte van Nederland

De hele maand september staat Oldenzaal in het teken van hét Beleg van Oldenzaal. Met op zaterdag 17 september het aloude verhaal over de impact van de Tachtigjarige Oorlog in Oldenzaal.

Het evenement vindt plaats op het Plechelmusplein van 11.00 – 17.00 uur en is gratis te bezoeken.

Tijdens het evenement kun je genieten van een bomvol programma voor jong en oud. Bezoek het legerkamp waar re-enactors (historische acteurs) demonstraties geven terwijl echte roofvogels boven je hoofd vliegen.

Bekijk de kanonnen en zie een bataljon Spaanse soldaten marcheren. Volg de 5 hoofdpersonen van het Beleg van Oldenzaal en ervaar hoe de strijd hun gehele leven bepaalde.

Het Plechelmusplein staat vol met historische ambachten, muziek, theater en marktkramen. Geniet van een hapje eten in taverne de Gulden Gans in de sfeer van 1600 met braadpannen op open vuur en een varken aan het spit en natuurlijk een lekkere pul bier!

Tentoonstelling in Stadhuishal

In de stadhuishal zal van 1 september t/m 9 oktober een tentoonstelling te bezoeken zijn over de geboorte van Nederland en de bijzondere positie van Oldenzaal in het Oosten van het land. Deze tentoonstelling is een product van het samenwerkingsverband 1572 en wordt aangevuld met lokale vondsten, objecten en informatie.

Lezingen in de bibliotheek Oldenzaal

In de bibliotheek zullen diverse lezingen gegeven worden in aanloop naar het Beleg. Lezingen over de Taal van het beleg en de Smaak van het Beleg. Sporen van het beleg is een lezing van archeologen van Laagland archeologie en Archeo Hotspot over de recente opgravingen in Oldenzaal.

U kunt hier meer informatie over alle lezingen vinden die bij de bibliotheek Oldenzaal gegeven worden.

Meer informatie

Bekijk alle activiteiten en de verhalen rondom “Het beleg van Oldenzaal” op de website van Uit in Oldenzaal

 

Maand september: Het beleg van Oldenzaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *