De Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) verscheepte in de achttiende eeuw ruim 31.000 mensen tussen West-Afrika en West-Indië. Ongeveer 27.000 slaafgemaakten overleefden de overtocht, 4.000 mensen overleefden de reis dus niet. Hoe ging het er aan toe tijdens zo’n reis? Deze expositie vertelt het verhaal door de ogen van de mensen die er zelf bij waren.

Het Zeeuws Archief beheert het archief van de MCC. In de archieven vinden we brieven, journaals, verslagen, processtukken en notariële akten waarin naast alle feiten ooggetuigen verslag doen van hoe het er aan toeging tijdens een driehoeksreis.

Driehoekshandel

Bij een driehoeksreis vertrok een schip met handelsgoederen vanuit een Europese thuishaven naar de kust van West-Afrika. Daar werden de goederen geruild tegen tot slaaf gemaakte Afrikanen, ivoor en goud. Vervolgens zeilde het schip over de Atlantische Oceaan naar koloniën in West-Indië. De Afrikanen werden verkocht om op een van de vele suiker-, koffie- of katoenplantages slavenarbeid te verrichten. Met de opbrengst van de slaafgemaakten werden de producten van de plantages ingekocht en met het schip naar de thuishaven vervoerd.

Fysieke Expositie

De fysieke expositie is beschikbaar tot 31 dec 2024, gratis toegankelijk, en bestaat uit drie delen die elkaar logisch opvolgen.

Online Expositie

Kun je niet naar Middelburg komen bekijk dan de online Google Arts & Culture-exposite ‘Handelaar in slaven’

Oude Kaarten

In beide exposities komen twee oude kaarten aan bod :

  • Zeekaart van de kust van Guinea en de Goudkust van Afrika, ca 1695. Ets en gravure, oud gekleurd en met goud gehoogd, 51.5×58.7 cm, editie van ca 1695. Uitgegeven door Joannes van Keulen (1654-1715) te Amsterdam. Zeeuws Archief, Verzameling Beeld en Geluid, inv.nr 592.

 

  • “Caerte van de rivier Demerary, van ouds Immenary, gelegen op Suyd-Americaes noordkust, 1759” etc., door Laurens Lodewijk van Bercheyk. Met titel en opdracht aan de bewindhebbers van de West Indische Compagnie kamer Zeeland en een “Register der plantagiën in Rio Essequebo” en een lijst van plantages in Rio Demerary. Gravure, gouache, 51×102 cm. Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, Deel I, nr 831.

Bron : Het Zeeuws Archief 

Ooggetuigen van de slavenhandel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *