Het Noord Hollands Archief beheert de beeldcollectie  Provinciale Atlas Noord-Holland formeel 100 jaar voor de provincie Noord-Holland. Deze unieke collectie, bestaande uit meer dan 82.000 prenten, tekeningen, kaarten en foto’s, vertelt het verhaal van onze provincie en toont haar steden en gebouwen, historische gebeurtenissen, bekende en minder bekende inwoners, festiviteiten en alledaagse taferelen.

Zeilschepen op het bevroren Noordhollands kanaal bij Purmerend, 1830
Zeilschepen op het bevroren Noordhollands kanaal bij Purmerend, 1830

Tentoonstelling Vereeuwigd. 100 jaar Provinciale Atlas Noord-Holland

Maar wat is een atlas precies? Hoe ontstaat en groeit zo’n indrukwekkende collectie en welke ontwikkelingen hebben hier invloed op? Welke topstukken zijn er en wat vertellen al die beelden ons over de geschiedenis van Noord-Holland, maar wat ook niet? In de tentoonstelling Vereeuwigd. 100 jaar Provinciale Atlas Noord-Holland gaan we terug naar de oorsprong van de collectie, bewegen we naar het nu en blikken we vooruit naar de toekomst.

De tentoonstelling is te zien in de Janskerk in Haarlem van 19 oktober 2023 tot en met 20 januari 2024. Gratis Entree.

Provinciale Atlas Noord-Holland

Een bijzondere collectie die het Noord-Hollands Archief beheert is de beeldcollectie van de provincie Noord-Holland, de zogenaamde Provinciale Atlas Noord-Holland. De collectie bestaat uit prenten, tekeningen, kaarten en foto’s die betrekking hebben op de hele provincie Noord-Holland. De afbeeldingen geven een duidelijk beeld hoe Noord-Holland er uit zag en hoe het zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld.

Wilt u een kijkje nemen in de Provinciale Atlas Noord-Holland,? U kunt op de website een filmpje bekijken en ook doorklikken naar het beeldmateriaal. Ga hiervoor naar de website van deze atlas

Noord-Hollands Archief

Openingstijden:
– Maandag t/m vrijdag: 9.00-17.00 uur
– Iedere derde zaterdag van de maand: 9.00-16.00 uur

Gratis entree

Bron: Website van het Noord-Hollands Archief

 

 

 

Tentoonstelling over 100 jaar Provinciale Atlas Noord-Holland
Getagd op:                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *