Op 23 september 2023 opende de tentoonstelling “Moderniteit in kaart” in het Design Museum te Den Bosch. Bij WBooks, Zwolle verscheen het boek “Moderniteit in kaart” ter gelegenheid van deze tentoonstelling. De auteurs zijn Harrie Teunissen en John Steegh.

De wereld in 250 kaarten

Moderniteit in kaart vertelt het verhaal van onze wereld in 250 kaarten. Iedere kaart is een inkijkje in de gedachtegang van de opdrachtgevers, en de manieren waarop zij de wereld naar hun hand wilden zetten.

De moderne tijd van 1800 tot nu is ondenkbaar zonder kaarten. Kaarten presenteren niet alleen een selectie van de ruimtelijke werkelijkheid, maar spelen ook een hoofdrol in de vorming daarvan. Dit boek geeft een fascinerend overzicht van moderne kaarten, van alledaags tot uniek, en hun nogal uiteenlopend design.

Grandpré Molière, Verhagen & Kok, Uitbreidingsplan Linkermaasoever, Overzichtsplan van IJsselmonde, (Rotterdam 1921)
Grandpré Molière, Verhagen & Kok, Uitbreidingsplan Linkermaasoever, Overzichtsplan van IJsselmonde, (Rotterdam 1921)

Inmiddels lijkt elk onderwerp met een ruimtelijke dimensie wel op papier of scherm in kaart gebracht. Aantallen en soorten kaarten nemen na 1800 een hoge vlucht. Nationalisering van het kaartbeeld maakte mensen bewust van de grenzen waar eigen land en volk ophouden en vreemde beginnen. Resterende witte plekken op Westerse wereldkaarten werden verkend en gekoloniseerd en rassen en beschavingen met kaarten hiërarchisch geordend. De ontwikkeling van stedelijke ruimten tot metropolen wordt met uitbreidingsplannen voorbereid en herzien. Globalisering doet de wereld ‘krimpen’, maar tegelijk ontstaan er nieuwe grenzen die fungeren als ‘sorteermachines’ tussen toeristen en vluchtelingen.

(Operation Vittles) How the ‘Berlin Airlift’ functions in keeping the ‘Island City’ of Berlin supplied with the necessities of life, z.p. 1949
(Operation Vittles) How the ‘Berlin Airlift’ functions in keeping the ‘Island City’ of Berlin supplied with the necessities of life, z.p. 1949

Door digitalisering van de navigatie kunnen gebruikers zich tegenwoordig doelgericht bewegen zonder papieren kaarten of lokale geografische kennis. We staan al met één been in het tijdperk van ‘voorbij de kaart’ en daardoor verliest de ’topografische kaart’ zijn dominantie. Dit boek presenteert zo’n 250 moderne kaarten met korte commentaren en toont hun verrassende én schokkende diversiteit. Die varieert van romantische Rijnpanorama’s en ‘helse’ WOI-frontkaarten, via Art-Déco landkaarten en nazi-plannen voor Joodse getto’s tot kaarten als moderne kunst en plattegronden van interneringskampen.

Omschrijving van het boek “Moderniteit in kaart”

Titel: Moderniteit in kaart | Ontwerp en ruimte in de moderne tijd
Auteurs: Harrie Teunissen, John Steegh
Uitg.: WBooks, Zwolle, gebonden, 250 afbeeldingen in zwart-wit en kleur
Aantal pagina’s: 224 pag.
Formaat: 24,5 x 31 cm
Taal: Nederlands

ISBN: 978 94 625 8594 2
Jaar: september 2023
Prijs: € 34,95

Bekijk hier het inkijkexemplaar

Over de auteurs:

Harrie Teunissen is gespecialiseerd in de geschiedenis van de betrekkingen tussen joden, christenen en moslims. Hij heeft 10 tentoonstellingen rond kaarten ontworpen.

John Steegh is jurist, informatiekundige en stadssocioloog. Hij was rijksambtenaar, lid van provinciale staten, hoogheemraad van Rijnland, wethouder van Leiden en voorzitter van Water Natuurlijk.

Teunissen en Steegh hebben hun verzameling van 2550 atlassen en reisgidsen en 18.300 kaarten in 2021 geschonken aan de Universiteitsbibliotheken van Leiden.

Bron en foto’s: Persbericht en Website van Uitgeverij WBooks, Zwolle

Tentoonstelling Moderniteit in kaart in het Design Museum Den Bosch

De tentoonstelling Mapping Modernity – Moderniteit in kaart vertelt het verhaal van onze wereld in 250 kaarten.

Adres & bereikbaarheid van het Design Museum::
De Mortel 4
5211 HV Den Bosch
De tentoonstelling is tot en met 3 maart 2024 te zien.
Voor meer informatie zie:

Tentoonstelling in het Design Museum Den Bosch

 

Moderniteit in kaart – Ontwerp en ruimte in de moderne tijd
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *