Sinds 19 april is een groot deel van de toegangen op de kaartcollectie van het Nationaal Archief online te raadplegen. Kies de hoofdcategorie ‘Kaarten en tekeningen’. Er verschijnt een overzicht van alle kaartcollecties. Bij een groot aantal bestaat de mogelijkheid om door te klikken naar de toegang (inventaris). Hier staat van elke kaart een beschrijving.

Het Nationaal Archief heeft een collectie van zo’n 350.000 kaarten en tekeningen en heeft daarmee een van de grootste kaartencollecties ter wereld. Een groot deel van deze kaarten zijn bescheven in toegangen (inventarissen) die nu online te vinden zijn.

In totaal zijn de toegangen van 1300 collecties van het Nationaal Archief (waaronder een groot aantal kaartencollecties) online beschikbaar. De toegangen worden in de komende jaren uitgebreid totdat alle 6.000 toegangen online beschikbaar zijn. De toegangen zijn ook gratis te downloaden als PDF, via een link rechtsboven in de toegang zelf.

Zoeken naar kaarten

Het is ook mogelijk om in alle toegangen tegelijkertijd te zoeken via de zoekmogelijkheid rechtsbovenaan de pagina. In de rubriek ‘Archiefbeschrijvingen – archievenoverzicht en toegangen’ verschijnen dan de resultaten. Dit doorzoekt alle 1300 toegangen die online staan, ook van andere collecties. De kaartencollecties zijn herkenbaar doordat hun toegangsnummer met een 4 begint.

Door te klikken op een toegang verschijnt een lijst met treffers. Door op zo’n treffer te klikken verschijnt de toegang op de pagina waar de zoekterm voorkomt. Soms is het een lange pagina en is de zoekterm niet direct te zien. Dan kunt u gebruik maken van de zoekfunctie van uw browser (CTRL-F) om snel te vinden waar die staat.

Raadplegen van de kaarten

De kaarten zelf zijn grotendeels niet online beschikbaar maar kunnen worden ingezien in de studiezaal van het Nationaal Archief in Den Haag. Een groot gedeelte is in de zelfbediening beschikbaar (op microfiche). De overige kaarten kunnen via het aanvraagsysteem aangevraagd worden. Het opzoeken of aanvragen van kaarten gebeurt op basis van het toegangsnummer en het inventarisnummer. Deze nummers zijn dus nu gedeeltelijk online te vinden.

Een klein deel van de kaartencollectie (6200) van het Nationaal Archief is online beschikbaar in via de pagina onderzoeken/kaarten

Voorbeeld: kaarten en tekeningen van Enschede

Als voorbeeld zoeken we naar ‘Enschede’. We vinden 166 resultaten in de archiefbeschrijvingen. Als we doorklikken krijgen we de eerste 11 resultaten te zien, waaronder 6 resultaten uit het archief van de Rijksgebouwendienst (toegang 4.RGD). Hieronder bevindt zich een tekening van het Post- en telegraafgebouw uit 1948.

Verderop in de lijst is een verwijzing te zien naar de verzameling binnenlandse kaarten Hingman (toegang 4.VTH). Deze bevat onder inventarisnummer 1321 een ‘Kaart van den weg van Amsterdam naar de Duitsche grenzen; – gedeelte loopende door de stad Enschede’ uit 1818 van schaal 1:100. Deze manuscriptkaart is vervaardigd door J.E. Wildeman. Deze kaart is dus in de studiezaal aan te vragen via het toegangsnummer 4.VTH en inventarisnummer 1321.

Directe links

Online toegangen op kaartcollectie Nationaal Archief
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *