In 2014 was het precies drie eeuwen geleden dat de Spaanse Successieoorlog (1701-1713/14) ten einde liep. De Universiteitsbibliotheek Utrecht bezit een flinke reeks nieuws-, fortificatie- en ingenieurskaarten, die een prachtig visueel beeld van de gebeurtenissen tijdens deze oorlog.

Ook van veel andere successieoorlogen in de roerige 18de en voorafgaande 17de eeuw heeft de bibliotheek vaak uniek cartografisch materiaal in de kluis.

Bourtange

Digitale tentoonstelling Fort Europa

De digitale tentoonstelling Fort Europa: belegeringen en vestingen in kaart gebracht toont in chronologische volgorde ruim 100 cartografische documenten uit de periode 1600-1835, die betrekking hebben op belegeringen en fortificaties van voornamelijk Europese steden in de 18de eeuw. De kaarten zijn gegeorefereerd, waardoor ze op innovatieve wijze zijn te analyseren in geografische informatiesystemen als Georeferencer. Door een klik op de thumbnail van een kaart  opent de kaart in de viewer. Hier kunt u in het linker menu kiezen voor een weergave in Georeferencer (‘Georeferenties’). Via ‘Volledige titelbeschrijving’ vindt u een uitgebreide toelichting op de kaart in kwestie.

Ga naar de Tentoonstellingsitems (chronologisch)

Meer informatie over de digitale tentoonstelling Fort Europa

Bron: dr. Marco van Egmond – Informatie-/collectiespecialist en Conservator van de Universiteit Utrecht

Digitale tentoonstelling Fort Europa
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *