De expositie De 9 levens van Cornelis Goliath (1617-1660) – Wereldberoemd kaartmaker in Zeeland en Zuid-Amerika is te zien in het Zeeuws Archief van 4 oktober 2018 tot en met 5 oktober 2019.

Open van maandag tot en met vrijdag, van 9.00 tot 17.00 uur, en zaterdagen tijdens openstelling. Toegang gratis.

Poster van de expositie de 9 levens van Cornelis Golitah
Poster van de expositie

Expositie De 9 levens van Cornelis Goliath (1617-1660)

De expositie De 9 levens van Cornelis Goliath (1617-1660) in het Zeeuws Archief vertelt het verhaal van het turbulente leven van kaartmaker en landmeter Cornelis Goliath. In dienst van de West-Indische Compagnie werkt hij in Brazilië, wordt hij door Portugezen gevangen genomen en afgevoerd naar Lissabon, Portugal. Eenmaal op vrije voeten keert hij terug naar Brazilië. Wanneer hij als gezant naar Portugal wordt gestuurd, valt hij in handen van kapers en wordt hij gevangengezet in Algiers, Algerije. Na zijn vrijlating wil hij zijn leven in een rustiger vaarwater brengen. Hij vestigt zich met zijn gezin op het eiland Walcheren in Zeeland. Maar dan slaat het noodlot toe.

Detail van kaart van Middelburg
Detail van kaart van Middelburg

Kaartmaker Cornelis Goliath

Cornelis Goliath maakte carrière in de West-Indische Compagnie (WIC). Onder bewind van Johan Maurits van Nassau-Siegen, ook wel Maurits ‘de Braziliaan’, vestigde Goliath zijn naam als kaartmaker. Wereldwijd liet hij zijn sporen na; zo maakte hij een aanvalsplan voor in Angola, Afrika, maar ook een kaart van de baai en de stad Recife in Brazilië.
In Zeeland tekende hij plattegronden van Domburg en Middelburg. Die plattegrond van Middelburg vond in gedrukte vorm zijn weg naar een groot publiek, wordt tot op de dag van vandaag gebruikt en is bekend als ‘de kaart van Goliath’.

Wie was Goliath? Hoe zag zijn leven eruit? Wat deed hij in Zeeland? En vooral: wat gebeurde er? Waarom nam een gewaardeerd bestuurder als Goliath de vlucht?

Bron, afbeeldingen en meer informatie: Website Zeeuws Archief

Expositie de 9 levens van Cornelis Goliath (1617-1660)