In het Kempenmuseum de Acht Zaligheden te Eersel kunt u nog t/m 31 maart 2019 de tentoonstelling: “Hertogdom Brabant in Kaart en Prent” bewonderen.

Brabantia Ducatus, het Hertogdom Brabant in Kaart en Prent

Het eerste exemplaar van dit fraaie boek werd in juni aangeboden aan de Commissaris van de Koning. Nauwelijks een half jaar later heeft Kempenmuseum De Acht Zaligheden er de primeur mee. Rondom dit thema heeft het museum al twee maal een succesvolle tentoonstelling georganiseerd. Ook nu zijn er bijzondere zaken te zien.

Abraham Bosse (French, 1602 - 1676), Engravers, 1642, etching, Rosenwald Collection 1948.11.35
Abraham Bosse (French, 1602 – 1676), Engravers, 1642, etching, Rosenwald Collection 1948.11.35

Er zijn niet alleen unieke kaarten te bewonderen, maar ook boeken en mooie prenten van het oude hertogdom. Dit was indertijd een omvangrijk gebied. Het strekte zich uit tot ver buiten de landsgrenzen van het huidige Nederland en België. Kaarten waren allereerst van belang voor de eigen omgeving, om ermee te reizen. Ze werden gebruikt om er aanspraken op bepaalde gebieden mee te “bewijzen”, maar ook om er gewoon mee te pronken. Het waren kostbare werken.

Brabant was in de loop der eeuwen een groot, toen bijna ‘leeg’ gebied geweest. Daar werden oorlogen uitgevochten, gebied bijgewonnen of . . . verloren. Tekenaars en uitgevers pasten zich daarbij aan. Zulke veranderingen zijn in kaarten vaak nauwkeurig af te lezen.

Voor deze bijzondere expositie werkt het museum samen met de Stichting Historische Cartografie. Het overzicht eindigt met het einde van het zgn. Ancien Regime in Frankrijk in 1795, dat algemeen geldt als begin van de Nieuwe Tijd. Een werkelijk buitengewone kans om de soms zeer gedetailleerde kaarten te bewonderen!

De tentoonstelling loopt vanaf zondag 13 januari t/m 31 maart 2019. Voor meer informatie en openingstijden zie de website van het museum de Acht Zaligheden.

Twee kaarten uit de expositie

Brabantia Ducatis anno 1622 door C.J. Visscher

Brabantia Ducatis anno 1622. Deze kaart, uitgegeven kort na het aflopen van het Twaalfjarig Bestand, is gegraveerd door Abraham Goos voor Claes Jansz. Visscher (1587-1652). De hier getoonde kaart, gedateerd 1657, heeft nog het uitgeversadres van de in 1652 overleden Claes Jansz. Visscher, maar de kaart is nu uitgegeven door zijn zoon Nicolaas, die het bedrijf in 1652 had overgenomen.

 Door Claes Jansz. Visscher in 1634 uitgegeven kaart van het Markgraafschap van het Heilige Roomse Rijk met centraal plattegrond van Antwerpen

Door Claes Jansz. Visscher in 1634 uitgegeven kaart van het Markgraafschap van het Heilige Roomse Rijk met centraal plattegrond van Antwerpen.

Bron en foto’s: Persbericht Museum de Acht Zaligheden

 

 

 

 

 

 

 

 

Hertogdom Brabant in Kaart en Prent