Op 13 mei 2007 is het 400 jaar geleden dat Jamestown werd gesticht. Jamestown was de eerste permanente blanke nederzetting in Amerika.

Start van de kolonie

In 1606 werden twee Virginia companies opgericht, een voor Londen en een voor Plymouth. De London Company kwam op 14 mei 1607 in Jamestown aan. Een bewaard gebleven jouwnaal beschrijft de ontdekkingsreis langs de James rivier vanuit James Fort (nu Jamestown) door een groep onder leiding van kapitein Christopher Newport.

De oudste kaart

Virginia kaart van 1608
Kaart van Virginia uit 1608

De kaart van Virginia van Kapitein John Smith toont welke stammen er in de verschillende streken wonen. De grenzen van de ontdekkingstochten zijn aangegeven met kruisjes. John Smith besteede veel van zijn tijd aan het ontdekken en in kaart brengen van de kust.

Na zijn terugkeer in Engeland publiceerde hij kaarten en pamfletten om de kolonisatie te promoten. De hier getoonde kaart werd in 1612 in London en Oxford gepubliceerd. De volledige titel luidt: "A Map of Virginia: With a Description of the Countrey, the Commodities, People, Government and Religion".

Detail
Detail van de kaart van Virginia, waarop 'Jamestowne' te zien is.

Kaart van de Powhatan

Van het gebied rond Jamestown is ook een paskaart bekend van Johannes Vingboons uit circa 1638. Hij heeft zich hierbij gebaseerd op scheepsjournaals van circa 1617. De kaart toont Jamestown en twee andere vroege forten in Virginia: Fort Algernon en Charles Fort.

Kaart van de Powhatan
Johannes Vingboons, kaart van de Powhatan, circa 1638

Meer informatie

400-jarig bestaan van Jamestown
Getagd op:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *