Detail gebouwDit artikel is inmiddels gelukkig achterhaald, zie het artikel “Kaartencollectie TU Delft overleeft brand”.

Bij de grote brand in het gebouw van de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft ging niet alleen het gebouw maar ook de unieke bibliotheekcollectie verloren. Deze collectie bevatte o.a. bijzondere kaarten.

“De belangrijkste architectuurcollectie van Nederland”, noemt informatiespecialist Ad Bercht van de TU de circa 40 duizend boeken, tekeningen, maquettes, meubels en landkaarten die zich in de faculteit bevonden. “Een aantal bijzondere oude boeken zit in de brandkast, misschien dat die het heeft overleefd.”

In het gebouw bevond zich de kaartenkamer van de bibliotheek van de TU Delft. Hier waren 12.000 papieren kaarten beschikbaar, waaronder topografische kaarten vanaf de negentiende eeuw, bodemkaarten, geologische kaarten, zeekaarten en diverse plankaarten. Bijzondere voorbeelden zijn de plankaarten van de Noordoostpolder, uitbreidingsplannen van Berlage voor Den Haag en Amsterdam-Zuid en wederopbouwplannen voor Rotterdam. Daarnaast bevonden zich in de kaartenkamer diverse atlassen.

Naast kaarten is ook de bouwkundige prentencollectie verloren gegaan, waaronder 18de-eeuwse etsen van Piranesi.

Topstukken uit de collectie waren verder honderden stoelen van ontwerpers zoals Rietveld, Oud en Gispen. Deze zijn door de brandweer gered. Vanwege een architectuurtentoonstelling die op 15 mei zou openen waren er ook maquettes van beroemde architecten zoals Le Corbusier, Prouvé en Frank Lloyd Wright aanwezig. Aangezien de depots en de tentoonstellingsruimte gelegen waren in de onderste verdiepingen kon de brandweer deze objecten in veiligheid brengen.

Foto
De faculteit Bouwkunde in brand
Foto
Faculteit Bouwkunde, gedeeltelijk ingestort

Bronnen en meer informatie

Brand TU Delft vernietigt kaartencollectie
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *