David Rumsey collectieDe beroemde verzamelaar David Rumsey heeft zijn kaartencollectie aan Stanford University geschonken. Dertig jaar lang verzamelde Rumsey kaarten van Amerika, de meeste uit de periode 1700 tot 1925. Al eerder maakte de verzamelaar zijn collectie beschikbaar op internet. Nu schenkt hij zijn originelen aan de prestigeuze universiteit.

David Rumsey

David Rumsey’s interesse in cartografie begon met de kaarten die als bijlage bij National Geographic gebruikt werden. Zijn fascinatie groeide toen hij kunstgeschiedenis studeerde aan de Yale-universiteit. Zijn verzamelwoede begon pas toen hij eind 30 was, toen hij stuitte op een atlas uit 1839 waarin Texas als zelfstandige republiek werd afgebeeld.

Vanaf dat moment verzamelde hij zoveel mogelijk, waarbij hij zich probeerde te beperken tot 18e en 19e-eeuwse kaarten van Noord- en Zuid-Amerika. "Ik ontving 30 tot 40 dozen kaarten per dag", zei Rumsey. "De UPS-bezorger woonde praktisch bij me thuis."

Kaart
Fietskaart van Californië, 1896

Rumsey hield zijn groeiende verzameling bij in een database. Deze vormde later de basis voor zijn online catalogus. In het begin verzamelde hij vooral voor zichzelf, maar later realiseerde hij zich dat zijn kaarten voor meer mensen interessant waren. Een verzoek van de Library of Congres om de kaarten daar op te nemen, wees hij af omdat hij bang was dat de kaarten dan niet goed te bestuderen zouden zijn. In plaats daarvan liet hij de kaarten digitaliseren en plaatste hij ze online. Op dit moment zijn daar al 18.500 kaarten beschikbaar, maar de bedoeling is om dit uit te breiden naar 50.000.

Stanford

Nu heeft Rumsey dus besloten om de originelen te doneren aan Stanford University. De eerste 20 kaarten, met een gezamenlijke waarde van meer dan 1 miljoen dollar, zijn inmiddels overgedragen. Hieronder bevinden zich wandkaarten, atlassen en kleinere kaarten. Wanneer de rest volgt is nog niet bekend. Julie Sweetkind-Singer, hoofd-bibliothecaris van  Branner Earth Sciences Library and Map Collections, is ze aan het catalogiseren.

Meer informatie

David Rumsey collectie naar Stanford
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *