PuinEerder schreven we over het instorten van het Stadsarchief Keulen. Inmiddels zijn de bergingswerkzaamheden in volle gang. Meer dan 1 kilometer archief kon uit het puin worden gered en zijn er ook diverse stukken digitaal gereconstrueerd.

Geredde collectie

Ooit bestond de collectie van het stadsarchief Keulen uit 27 strekkende kilometer archiefkasten. Daarvan is nu 1045 meter teruggevonden. Onder de teruggevonden stukken bevinden zich de volgende zaken:

  • twee handschriften van Albertus Magnus
  • vier boeken van Weinsberg uit de 16e eeuw
  • delen van de beroemde ‘Schreinsbücher’ van Keulen (13e-18e eeuw) waar de belangrijkste oorkondes van de stad in staan vermeld
  • delen van de protocollen van de gemeenteraad
  • 50 grote oorkonden

Onbekend is of er ook een deel van de kaartencollectie is gered.

Bron: Stadtarchiv Köln: 1045 Meter Dokumente gefunden 

Digitaal archief

De stukken worden niet alleen uit het puin gehaald, maar er worden ook andere middelen ingezet om de collectie te reconstrueren. Op een nieuwe website, Das digitale Historische Archiv Köln, wordt het publiek gevraagd om hun digitale foto’s van de collectie te uploaden. Ook kunnen ze aangeven dat ze een stuk in kopie thuishebben. Inmiddels zijn op die manier al meer dan 800 stukken beschikbaar gekomen.

Onder deze digitale stukken bevinden zich ook een aantal oude kaarten, zoals een stadsplattegrond van Keulen van Johann Valentin Reinhardt uit 1752 (zie hieronder) en een stadsplattegrond van Keulen van Arnold Mercator uit 1571.

Kaart
Stadsplattegrond van Keulen 1752 (J.V. Reinhardt)
Klein deel collectie Keulen gered
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *