PuinIn Keulen is het beroemde stadsarchief ingestort. Op dit moment zijn er nog vier mensen vermist. Het is nog niet bekend of er nog wat van de collectie, waaronder 104.000 kaarten, te redden is.

Het stadsarchief Keulen wordt wel het grootste stadsarchief ten noorden van de Alpen genoemd. De collectie bestaat uit ongeveer 26 strekkende kilometers archief, waaronder 65.000 oorkondes vanaf het jaar 922, 26 strekkende kilometers archieven, 104.000 kaarten en 50.000 affiches.

Bij het instorten raakte een groot deel van het pand vernield. Mogelijk zijn de oorkondes wel gered, omdat die zich in een deel van de kelders bevonden die wellicht nog intact zijn gebleven. Of de kaartencollectie getroffen is en of die eventueel nog gerestaureerd kan worden is nog niet bekend. Inmiddels is men begonnen met het redden van die delen van de collectie die nog te redden zijn.

De oorzaak van de instorting wordt onderzocht. Net als in Amsterdam wordt er in Keulen op dit moment een Noord-Zuidlijn voor de metro aangelegd. Vlakbij het stadsarchief werden hiervoor tunnels gegraven. Het zou kunnen dat dit de instorting (mede) veroorzaakt heeft.

Puin
Het ingestorte stadsarchief (foto: Wikipedia)

Meer informatie

Stadsarchief Keulen ingestort
Getagd op:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *