Vandaag maakte de British Library bekend dat zij de grootste atlas ter wereld, de Klencke Atlas, deze zomer voor het eerst in de geschiedenis gaat exposeren. Nog niet eerder was deze atlas opengeslagen te zien!

Het is het grootse boek ter wereld, is 350 jaar oud en bevat 37 gegraveerde wandkaarten, gemaakt door Blaeu en Hondius en andere Amsterdamse kaartuitgevers.

De Klencke atlas
De Klencke Atlas

De Klencke Atlas heeft een enorme omvang: 1.75 meter hoog en 1.90 breed. Er zijn 6 personen voor nodig om de atlas op te tillen. In 1961 werd de Klencke Atlas nog geheel gerestaureerd en opnieuw ingebonden. Een enorme klus, gezien het formaat van de atlas!

Koning Karel II kreeg de Klencke Atlas als geschenk aangeboden door Nederlandse kooplieden bij zijn troonsbestijging in 1661. De atlas bleef in de Koninklijke Bibliotheek tot 1828, waarna de atlas, samen met de topografische collectie van Koning Georg III, werd ondergebracht in het British Museum, waar hij wordt bewaard in de Map Room.

De Klencke Atlas is te zien op de tentoonstelling Magnificent Maps: Power, Propaganda and Art in de British Library. 

Zie ook onze aankondiging voor de tentoonstelling Magnificent Maps

Grootste atlas ter wereld tentoongesteld
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *