De Staats-Spaanse Linies zijn de restanten van zestiende- en zeventiende-eeuwse militaire verdedigingswerken die werden aangelegd in de periode van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) tot aan de Franse Tijd (1794).
Het stelsel van verdedigingswerken strekte zich aan beide zijden van de landsgrens uit van Knokke-Heist in het westen tot en met Antwerpen in oosten. De Linies hebben niet alleen een belangrijke rol gespeeld in de bepaling van de landsgrenzen tussen Nederland en België, maar ook in de verdere geschiedenis van de twee landen. Een groot deel van deze linies en vestingen is in het landschap terug te vinden.
Zie hiervoor de kaart op de website Staats-Spaanse linies
Museum het Bolwerk te IJzendijke
Museum Het Bolwerk toont hoe de bewoners van de streek zich in de loop der eeuwen verdedigden tegen vijandige aanvallen.
Adres:
Markt 28, 4515 BB, IJzendijke
Telefoon: 0117-301200
Openingstijden:
6 April t/m 31 oktober geopend.
Dinsdag t/m zondag : 13.00 – 17.00 uur
Boek De Staats-Spaanse linies
Het boek De Staats-Spaanse Linies, monumenten van conflict en cultuur werd feestelijk gepresenteerd op zaterdag 6 april 2013.
De latere zestiende eeuw is een tijd van oproer en oorlog, waarin ook de Staats-Spaanse Linies ontstaan. Dit complex van forten, schansen, linies en vestingstadjes telt zo’n 450 objecten in een gebied van 80 x 40 kilometer langs de landsgrens tussen Knokke en Antwerpen.
Het rijk geïllustreerde gebonden boek schenkt eveneens aandacht aan de voorgeschiedenis, spannende episoden, anekdoten en volksverhalen. Maar ook aan landschap en natuur. Een lexicon van vestingtermen, een atlas en veel kruisverwijzingen komen tegemoet aan de naslagbehoefte.
Het boek is verkrijgbaar bij Museum het Bolwerk en kost Euro 19,90.
Klik hier voor verdere informatie over het boek
Bron: Stichting Het Bolwerk