In Museum de Waag te Deventer kan men tot en met 7 januari 2018 de tentoonstelling “Stromen door de tijd. Deventer, stad van de IJssel” bezoeken.

Stromen door de tijd. Deventer, stad van de IJssel

Hoe is Deventer ontstaan? Welke inwoners speelden een rol in de geschiedenis van de stad? Wat heeft de rivier de IJssel betekend voor de ontwikkeling van Deventer? Op deze vragen krijgen bezoekers van Museum De Waag antwoord in Stromen door de tijd. Deventer, stad van de IJssel.

Deze tentoonstelling vertelt in vijf hoofdstukken het historische verhaal van de stad Deventer. Speciaal ontwikkelde 3D-reconstructies en animaties laten zien hoe Deventer er in het verleden uitzag.

Kaart van beleg van Deventer tijdens Rennenberg uit 1578
Deventer tijdens beleg van Rennenberg in 1578

De rivier en de ligging van Deventer maken de stad al honderden jaren lang tot een geliefde plek. Deventer en de IJssel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Reis door Deventer historie

In 768 stak de monnik Lebuinus de IJssel over en bouwde hij op een rivierduin een houten kerk, de eerste versie van de Lebuinuskerk. Door de ligging aan de IJssel groeide Deventer in de 14e en 15e eeuw uit tot een bloeiende Hanzestad. Er brak een Gouden Eeuw voor de stad aan. Dit verleden maakt van Deventer een boeiende en unieke stad.

Missionaris Lebuinus, graaf Everhard de Saks, koopman Herbert Dapper, steenhouwer Catharina Simons en Go-Ahead keeper Leo Halle nemen bezoekers mee op een persoonlijke reis door de Deventer historie.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van 3D-reconstructies en films. De tijdreis houdt niet op bij de verhalen binnen de muren van Museum De Waag. Een audiotour verbindt de tentoonstelling met historische bezienswaardigheden in de stad.

Rondleiding

Museum De Waag biedt elke zondag gratis instap rondleidingen aan om 12.30 uur en 14.00 uur.

Museum de Waag te Deventer
Museum de Waag te Deventer

Adres en openingstijden

Museum de Waag
Brink 56
7411 BV Deventer
0570-640590

Maandag: gesloten
Dinsdag t/m zondag: 11:00-17:00

Tot en met 7 januari 2018.

Bron: website museum de Waag

Foto’s: Wikipedia

 

Stromen door de tijd. Deventer, stad van de IJssel
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *