De Stelling van Amsterdam is nu vereeuwigd op een officiële Herdenkingsmunt. Het Stelling van Amsterdam Vijfje is vanaf 7 december 2017 te koop.

De stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is een ingenieus waterbouwkundig stelsel van forten, batterijen, dijken sluizen. Bij een aanval op Nederland kon Amsterdam moeilijk bereikbaar worden gemaakt door land onder water te zetten. De 42 forten uit de stelling van Amsterdam bestaan nog, maar hebben door de jaren heen verschillende functies gehad, van opslagplaats, tot gevangenis of woning.

Kaart Stelling van Amsterdam
Kaart Stelling van Amsterdam

Ter ere van deze indrukwekkende verdedigingslinie geeft de Koninklijke Nederlandse Munt, in opdracht van het Ministerie van Financiën, een officiële herdenkingsmunt uit. Centraal op de munt staat het Fort aan de Ossenmarkt afgebeeld.

Fort aan de ossenmarkt
Fort aan de ossenmarkt

De kunstenaar koos deze fortificatie vanwege de complementerende vorm in relatie tot de munt. Langs de rand van de munt zijn de forten van de Stelling vermeld. De cirkel met de namen representeert de 135 kilometer lange verdedigingslinie

De nieuwe herdenkingsmunt
De nieuwe herdenkingsmunt

Bekijk alle uitgiften van het Stelling van Amsterdam Vijfje

Meer informatie over de Stelling van Amsterdam

Geschiedenis van de Stelling van Amsterdam

Wikipedia ver de Stelling van Amsterdam

Bron en foto’s: Website van de Koninklijke Nederlandse Munt

Stelling van Amsterdam Vijfje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *