Het boek ‘Heimwee-eilanden, Geelmuiden, Hasselt, Hattem en IJsselmuiden in de Noord-Molukken ’ is een zoektocht naar de naamgeving en historie, een reis op het grensvlak van geschiedenis en cartografie.

Noord Molukken
Noord Molukken

Op zoek naar de Heimwee-eilanden

Vertrek vanuit Overijssel, reis 12.000 kilometer en arriveer op de zonovergoten eilandjes Geelmuiden, Hasselt, Hattem en IJsselmuiden. Voor het onderzoek is ruim 400 jaar kaartmateriaal op een rij gelegd. De eerste kaarten, van J. van Spilbergen (1619) en J.J. Blaeu (1669), zijn nog onnauwkeurig en zonder de Overijsselse namen.

Voor de Overijsselse en Gelderse namen komen we uiteindelijk in 1681 bij Pieter Stippert aan boord terecht. Hij vernoemt daar een hele reeks Nederlandse steden, waaronder Deventer, Zwolle, Kampen, Brunnepe, en ook Hattem, Hasselt, IJsselmuiden en Geelmuiden.

Het is opmerkelijk hoe die kaart de eeuwen daarna doorwerkt. Op allerlei kaarten en atlassen zijn de namen overgenomen, zo laat het boekje zien. Daarbij is o.a. geput uit de collectie Koloniale kaarten uit de bibliotheek van de Universiteit van Leiden. Met name de militaire kaarten (1944) geven een tot dan toe ongekend gedetailleerd beeld van het gebied.

Midden 19e eeuw krijgen de vier laatst genoemde eilandjes bezoek: scheepskapiteins, zendelingen en wetenschappers koersen richting Nieuw-Guinea. Enkelen bezoeken daarbij de vier eilandjes. De eilandnamen treffen we in hun reisverslagen aan. Het meest waardevol van boek is wel de kennismaking met de huidige eilandbewoners zelf: de paalwoningen, aquacultuur van zeewierwinning en de fenomenale tropische natuur…

Hasselt paalwoningen
Hasselt paalwoningen

Beschrijving Heimwee-eilanden, Geelmuiden, Hasselt, Hattem en IJsselmuiden in de Noord-Molukken

Auteur: G.J. Westhoff
128 blz., veel foto- en kaartmateriaal, geheel in kleur
Prijs: € 7,95
ISBN: 9789082623314

Verkrijgbaar in Genemuiden, Hasselt, Kampen en IJsselmuiden
en bij de schrijver G.J. Westhoff: 038-3857966 of via https://westhoffboeken.jimdo.com/contact/

Bron en foto’s: Email G.J. Westhoff

 

 

Heimwee-eilanden in de Noord-Molukken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *