In de online boekensalon ‘De wereld van Blaeu’ gaat presentator Garrelt Verhoeven in gesprek met auteur Kees Zandvliet en onderzoeker Djoeke van Netten over de fascinerende familie Blaeu, hun leefwereld en hun uitgebreide netwerk. Conservatoren laten daarbij stukken uit de Bijzondere Collecties zien.

De familie Blaeu

Nederlandse drukkers en uitgevers beheersten in de zeventiende eeuw de wereldmarkt. De familie Blaeu was en is het beroemdst. Willem Jansz. Blaeu stond aan de wieg van de dynastie van uitgevers en kaartenmakers. Willems zoon Joan Blaeu uitgever van prachtig ingekleurde atlassen op groot formaat en bestuurder van Amsterdam.

Willem, Joan en diens zoon Joan II waren bovendien kaartenmaker van de VOC. Tientallen, zo niet honderden tekenaars, graveurs, drukkers, redacteuren, ‘afsetters’ (inkleurders van gravures), auteurs, stuurlieden, collega-drukkers en boekverkopers werkten voor of samen met de familie Blaeu.

Conservator Martijn Storms toont een originele atlas, gedrukt door Blaeu
Conservator Martijn Storms toont een originele atlas, gedrukt door Blaeu

Kees Zandvliet

Kees Zandvliet is historicus en emeritus-hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was hoofd presentatie van het Amsterdam Museum en hoofd van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum. Boek: De Wereld van de familie Blaeu

 Djoeke van Netten

Djoeke van Netten is universitair hoofddocent vroegmoderne geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Van Netten promoveerde in 2012 op haar onderzoek naar Willem Jansz Blaeu. Een handelseditie van haar proefschrift Koopman in kennis verscheen bij Walburg Pers.

Boekensalon over “de wereld van Blaeu”

U kunt de boekensalon bekijken via YouTube 

Bekijk ook eerdere versies van de Boekensalon

Bron: Website Universiteit Leiden

 

Boekensalon over de kaartenmaker Blaeu
Getagd op:                     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *