Koopman in kennis: De Uitgever Willem Jansz. Blaeu in de geleerde wereld van zijn tijd (1571-1638). Dit boek zou in februari 2013 verschijnen, maar de uitgifte is vertraagd naar november 2013.

 

Omslag boek koopman in kennis
Omslag Koopman in kennis

Koopman in kennis:
De uitgever Willem Jansz Blaeu in de geleerde wereld van zijn tijd (1571-1638)
Auteur: Djoeke van Netten
320 pagina’s
17 x 24 cm
genaaid gebrocheerd
geïllustreerd in kleur en zwart-wit
ISBN: 978.90.5730.879.6
Prijs: € 29,50

In 2023 is het boek nog verkrijgbaar voor €34,99 bij Bruna

Djoeke van Netten (1980) is historica. Ze promoveerde op dit onderwerp aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkt momenteel als docent bij de afdeling Nieuwe Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Koopman in kennis

Deel 15 in de ‘Nieuwe Reeks’ van Bijdragen tot de Geschiedenis van de Nederlandse Boekhandel (BGNB).

Er is geen drukker-uitgever in Nederland die al eeuwenlang zo veel bekendheid geniet als Willem Jansz Blaeu (1571-1638). De atlas van Blaeu geldt wereldwijd als het hoogtepunt van de historische cartografie. Maar de Amsterdamse drukker was in eigen tijd ook tot ver buiten de landsgrenzen beroemd als astronoom, wiskundige en uitgever van wetenschappelijke werken.

Deze ten onrechte onderbelichte kant van Blaeu staat centraal in Koopman in kennis. Historica Djoeke van Netten laat zien hoe de Amsterdammer zich bewoog in een internationaal netwerk van geleerden. Blaeu handelde in kennis. Hij was een kennis-intermediair op een druk kruispunt van de wetenschappelijke infrastructuur. In een tijd waarin auteursrechten en intellectueel eigendom onbekend waren, had hij veel invloed op de presentatie en verspreiding van kennis

Voor Blaeu waren boeken koopwaar. Hij was een koopman, die zijn leven lang bezig was met commercie, verkoopstrategieën en netwerken. Zijn fonds bestaat voornamelijk uit kwaliteitsdrukwerk. Ook daarin toont hij zijn wereldklasse.

Koopman in kennis is waardevol voor de boekgeschiedenis én de wetenschapsgeschiedenis. Het boek is de handelsuitgave van het proefschrift dat Djoeke van Netten in 2012 aan de Rijksuniversiteit Groningen verdedigde. Eerder schreef zij een biografie van de Groninger hoogleraar Nicolaus Mulerius en publiceerde verschillende artikelen over het culturele en intellectuele leven in de Republiek in de vroege Gouden Eeuw.

Bron: Uitgeverij Walburg

 

Koopman in kennis
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *