De studiekring komt één keer per maand bij elkaar vanaf september tot en met mei. Altijd op de derde zaterdag van de maand. De bijeenkomsten beginnen om 10.00 uur en duren tot 12.00 of 12.30. Door de verhuizing naar de Twentse Welle komen we dit seizoen op verschillende locaties bij elkaar.

Op 15 september en 20 oktober 2007 wordt de bijeenkomst gehouden in het Natuurmuseum te Enschede. In de villa achter het museum: Maarten Harpertsz. Tromplaan 19.

Programma 2007-2008

Datum Onderwerp
15 september 2007 Locatie: villa Natuurmuseum.
Terugblik op de excursie van mei naar het slagveld bij Ane. Willy Ahlers heeft een videocompilatie en een powerpointpresentatie gemaakt. Na de pauze is er gelegenheid om bij te praten over het laatste cartografische nieuws. Ook is er mogelijkheid, overtollige boeken of kaartmateriaal mee te nemen en te ruilen met, of te schenken aan een ander lid van de studiekring en het tonen van eigen interessante aanwinsten.
20 oktober 2007 Locatie: villa Natuurmuseum.
Overijssel kent maar slechts enkele plattegronden die “staand” zijn.
Een ervan is de kaart van de Franse cartograaf Sanson. De kaarten zijn op het eind van de zeventiende eeuw uitgegeven. In een powerpoint presentatie zal Willy Ahlers een overzicht geven van de verschillende aandachtspunten op de kaart. Achtergronden van schalen en graden zullen behandeld worden. Ook zal een powerpoint techniek getoond worden om informatie over namen op de kaart te laten zien.  Er zullen drie verschillende originelen en twee kopieën aanwezig zijn.
Ook is er een “Nederlandse” zakatlas van Sanson aanwezig.
17 november 2007 Excursie naar Utrecht. Locatie: Kaartenzaal Universiteit Utrecht, 11.00 – 13.00 uur!
We  brengen een bezoek aan de kaartenzaal van de Universiteit Utrecht. Hier worden we rondgeleid door drs. Marco van Egmond. Hij zal ook een inleiding verzorgen. Vervoer dient men onderling te regelen.
15 december 2007 Geen programma i.v.m. niet beschikbaar zijn van oude en nieuwe locatie.
19 januari 2008 Locatie: Villa Natuurmuseum
De heer Lemmink, geograaf, zal de historisch-geografische ontwikkeling van het Nederlandse landschap behandelen, alsmede de ontstaansgeschiedenis daarvan. Hij maakt hierbij gebruik van de 53e druk van de Grote Bosatlas.

Daarnaast komt de stafkaart rond 1880 van de omgeving van Enschede aan de
orde in deze lezing over fysische en historische geografie.

16 februari 2008 Locatie: Villa natuurmuseum
Vandaag is het een bijeenkomst voor en door de leden van de studiekring. Iedereen kan zijn eigen cartografische bijzonderheden meebrengen! Ook zal tijdens deze bijeenkomst worden besproken hoe het programma van volgend jaar ingevuld kan worden.
15 maart 2008 Locatie: Odd Fellowshuis, Nic. Beetstraat 44, Enschede. Tegenover het Rijksmuseum.
We zijn er bijzonder trots op deze morgen Dr. Peter van der Krogt van de Universiteit Utrecht als gastspreker te mogen ontvangen. Dr. van der Krogt promoveerde op 17 februari 1989 met de stelling: Globi Neerlandici: De globeproduktie in de Nederlanden. Titel van de lezing: De Aarde is Rond! Aard- en Hemelglobes van de Oudheid tot de 18de eeuw. Powerpointpresentatie. Voor meer informatie lees in het logboek het artikel: Peter van der Krogt komt naar Enschede
19 april 2008 Locatie: Odd Fellowshuis, Nic. Beetstraat 44, Enschede. Tegenover het Rijksmuseum.
Drs. John van Zuidam, destijds één van de docenten van de cursus: Kaart en historie, waaruit onze studiekring is ontstaan, houdt zich bezig met een studie naar de invloed van de Twentse textielfabrikanten op de ontwikkeling van het Twentse landschap. Hij zal ons via een powerpoint presentatie laten zien hoe groot deze invloed was.
17 mei 2008 Excursie
Als vervolg op de lezing in april brengen we onder leiding van John van Zuidam een bezoek aan landgoed “Het Hoge Boekel” te Enschede. Tevens maken we een stop bij Huize “Zonnebeek”, waar de Edwina van Heek Stichting is gevestigd.
De excursie begint om 10.00 uur bij Restaurant “Hoge Boekel, Hoge Boekelerweg 410, Enschede.
Programma 2007-2008
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *