In 1642 ging Abel Tasman op ontdekkingsreis naar het ‘Zuidland’ om een snellere route te vinden naar Zuid-Amerika. Dit journaal werd bewerkt door het Nationaal Archief en is in boekvorm verschenen. Het oorspronkelijke manuscript en aanvullende informatie is online beschikbaar.

Het journaal van de ontdekkingsreis bevindt zich in het Nationaal Archief. Naast het reisverslag bevat het prachtige tijdens de reis gemaakte profieltekeningen van de kusten waar ze langstrokken.

Op de website van het Nationaal Archief was een thema-pagina over het journaal van Abel Tasman te vinden. (niet meer beschikbaar).

Het journaal zelf in gescande vorm is nog digitaal beschikbaar ook voor downloaden, inclusief de profielschetsen. De transcriptie kan naast de originele scan zichtbaar gemaakt worden, door links op de “veer” te drukken

Er is nu een webpagina beschikbaar, Het Journaal van Abel Tasman in het kader van 375 jaar Groningen.

Het manuscript is niet alleen gescand, maar is ook getranscribeerd en werd omgezet in modern Nederlands. De Nederlandse hertaling is vanaf 30 maart 2006 in de boekhandel te koop voor €17,50.

 

 

Journaal van Abel Tasman
Getagd op:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *