Auteur H.J. Versfelt heeft als aanvulling op de Hottingeratlas van Noord- en Oost Nederland 1773-1794  een kaartenmap uitgegeven met de kaarten van Gelderland 1773-1813.

Kaart van Zutphen
Hottingerkaart van Zutphen

Maart dit jaar is een atlas verschenen met omstreeks tweehonderd jaar geleden vervaardigde militair-topografische kaarten van de Achterhoek, de Liemers en het gebied rond Arnhem en Nijmegen.
De kaarten in de atlas zijn zeer gedetailleerd, veelal is de individuele bebouwing in de dorpen te herkennen. Ook het toenmalige landschap is zorgvuldig opgetekend.

Brummen op de Hottingerkaart
Hottingerkaart van Brummen

Zeventien van de kaarten in de atlas zijn tussen 1773 en 1787 door Nederlandse militaire ingenieurs vervaardigd. Zij maken deel uit van de grote kaartenserie die bekend staat als de Hottinger-atlas. De overige kaarten in de atlas zijn in 1812-1813 onder leiding van Franse militaire ingenieurs vervaardigd. Het bestaan van deze bijzonder fraaie en zeer gedetailleerde ‘Franse’ kaarten is lange tijd  onbekend geweest. Zij berusten sinds de vervaardiging twee honderd jaar geleden in de Franse militaire archieven. Zij worden in deze atlas voor het eerst in ons land gepubliceerd.

Winterswijk op de kaart
Winterswijk op de Franse kaart

De atlas heeft een formaat van 33,5 x 24 cm (h x b). Hij bestaat uit 23 kaarten en een tekstboek van 16 bladzijden, gezamenlijk in een omslag. De kaarten hebben een formaat van 33 x 65 cm. Zij zijn tweemaal gevouwen in de omslag opgenomen.
De atlas kan besteld worden bij de auteur, bij voorkeur per e-mail via de website, onder vermelding van uw adresgegevens (naam, straat, postcode, woonplaats) en het aantal bestelde exemplaren. U kunt ook per post bestellen (H.J. Versfelt, Julianalaan 1, 9461 BR Gieten). De prijs van de atlas, inclusief verzendkosten, bedraagt € 28,50

Meer informatie

Voor meer informatie over militair-topografische kaarten zie de website van de heer H.J. Versfelt

Kaarten van Gelderland 1773-1813
Getagd op:         

3 gedachten over “Kaarten van Gelderland 1773-1813

  • 9 augustus 2020 om 11:02
   Permalink

   Geachte mijnheer Wilterdink,
   We maken op onze website alleen maar melding van nieuwe publicaties, maar verkopen ze niet. Ik weet dat deze atlas vrij snel was uitverkocht. Dat wordt dus speuren op marktplaats, boekwinkeltjes.nl en op boekenmarkten en in antiquariaten. Ik kwam vroeger vaak in de bibliotheek in Winterswijk. Daar hadden ze een map met kaarten van Winterswijk, uit diverse publicaties gecopiëerd. Misschien een tip voor de school?

   Beantwoorden
 • 5 juli 2020 om 22:18
  Permalink

  Voor een artikel in een genealogisch tijdschrift heb ik gezocht naar een afbeelding van een oude kaart van Brummen en kwam zodoende op uw website. We zouden graag een hogere resolutie afbeelding willen hebben van bovenstaande Hottingerkaart van Brummen. Heeft iemand een suggestie hoe daar aan te komen?

  Bij voorbaat dank.
  Gerco

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *