In de serie historische atlassen is onlangs bij Uitgeverij van Tilt verschenen: Historische atlas van Zutphen – Torenstad aan Berkel en IJssel  door Willem Frijhoff, Michel Groothedde en Christiaan te Strake.

ISBN 9789460040771, € 24,50 | gebonden rijk geïllustreerd in kleur, 25 x 33 cm,80 pagina’s

De historische atlas van Zutphen
De historische atlas van Zutphen

Geschiedenis van Zutphen 

Zutphen is een van de oudste en best bewaarde steden van Nederland, maar ze is beslist geen dode stad. Ze geldt als een levendige winkel- en marktstad met een aantrekkelijk stadsbeeld en veel mooie monumenten. Zutphen noemde zichzelf al in de Middeleeuwen een ‘oude stad’ en een ‘torenstad’.

Aanvankelijk leek haar geschiedenis simpel: ontstaan aan de samenvloeiing van IJssel en Berkel werd de stad kortstondig de zetel van een al snel door Gelre geabsorbeerd graafschap. Na haar bloei als Hanzestad werd ze omgevormd tot garnizoensstad, om ten slotte geleidelijk af te dalen tot het niveau van een kleine provinciestad. Intussen is ons beeld van Zutphens begin, haar geografische ligging aan twee rivieren en de latere stadsontwikkeling ingrijpend vernieuwd. De stad is ouder dan gedacht en de IJssel juist jonger. De vesting en haar functie van kwartiershoofdstad bepaalden eeuwenlang de stedelijke ruimte, en zowel de recente stadsuitleg als Zutphens plaats in de regio verdient nieuwe aandacht. Die veelbewogen ontwikkeling wordt in de 35 kaarten van deze atlas ontvouwd en verklaard.

Bron: Uitgeverij van Tilt te Nijmegen

Historische Atlas Zutphen
Getagd op:     

3 gedachten over “Historische Atlas Zutphen

  • 15 oktober 2021 om 11:05
   Permalink

   Het boek is helaas in de boekhandel uitverkocht. Het is nog wel antiquarisch te bestellen, maar dan wel voor rond € 80,00.

   Beantwoorden
   • 21 december 2021 om 17:18
    Permalink

    Al twee keer op Marktplaats voor minder dan € 30…….

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *