Deze prachtig uitgevoerde atlas is een standaardwerk voor iedereen die in de Vecht en het Vechtdal geïnteresseerd is. De atlas bevat zeer veel informatie met nooit geziene afbeeldingen en kaarten.

 

Atlas van de Vecht
Atlas van de Vecht

Cultuurhistorische atlas van de Vecht : biografie van Nederlands grootste kleine rivier
Redactie: Jan Neefjes, Otto Brinkkemper, Luc Jehee en Wim van de Griendt
Uitgeverij:  Zwolle : WBooks , 2011. – 336 p. + krtn.
ISBN 9789040078309. – € 24,95

IJs, wind, water en noeste arbeid en de Vecht

Landschap, rivier en bewoners in het Overijsselse Vechtdal hebben elkaar sinds de prehistorie gevormd. Het Vechtdal, een oud cultuurlandschap, is altijd gebruikt voor het eten, huisvesting, transport, strijd maar ook ontspanning van de bewoners. Vele sporen getuigen daarvan: de rivier, esdorpjes, grafheuvels, rivier- en stuifduinen, koelanden, kastelen en landgoederen.

Foto van de rivier de Vecht
De rivier de Vecht

De Cultuurhistorische Atlas van de Vecht laat deze sporen zien en vertelt het samenhangende verhaal van de unieke en rijke geschiedenis van het Vechtdal en zijn bewoners. Dit verhaal is rijk geïllustreerd en afgewisseld met nieuwe en historische kaarten, foto’s van het huidige landschap en beelden van vroeger. Het is geschreven door diverse experts, van archeologie en aardkunde tot bouwgeschiedenis en historische geografie, onder begeleiding van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De noeste arbeid van de mensen die het werk van ijs, wind en water verder hebben gevormd tot het landschap van nu komt in beeld en de verslagen van reizigers in het verleden getuigen van vele ontberingen die men in hun tijd moest getroosten op een reis door het Vechtdal.

Bron: Wbooks.com

Inhoud van de Cultuurhistorische Atlas

 

De Cultuurhistorische Atlas van de Vecht beschrijft de geschiedenis van het landschap, de rivier en bewoners. Experts op het gebied van archeologie, aardkunde, bouwgeschiedenis en historische geografie hebben bijdragen geleverd aan wat nu al een standaardwerk over het Vechtdal genoemd kan worden. In het eerste deel van het boek komen chronologisch onderwerpen als geologie, bewoningsgeschiedenis, ontstaan van het landschap, kastelen en grootgrondbezit, historische gebeurtenissen, de rivier en (oude) zijarmen, landbouw, scheepvaart etc. aan bod. De tweede helft behandelt thema’s als infrastructuur (wegen, waterbeheersing), landschapstypen (agrarisch landschap, landgoederen), nederzettingen. Tussendoor staan portretten van mensen die door hun beroep of anderszins nauw met de Vecht zijn verbonden. Opvallend veel (nieuwe en historische) kaarten zijn opgenomen in het rijk geïllustreerde boek. Onmisbaar voor iedereen die iets heeft met het Vechtdal.

Bron: Transisalania , een blog van de Overijsselse Bibliotheek Dienst in Nijverdal.

De atlas is helaas alleen maar tweedehands te koop, maar kan online geheel worden bekeken op ISSUU

 

 

Cultuurhistorische Atlas van de Vecht
Getagd op:         

2 gedachten over “Cultuurhistorische Atlas van de Vecht

 • 8 augustus 2020 om 22:58
  Permalink

  Ik heb belangstelling voor dit boek.
  Wat zijn de kosten?

  Beantwoorden
  • 9 augustus 2020 om 10:33
   Permalink

   Geachte mijnheer Visscher,
   Wij verkopen geen boeken. Wij geven op onze website informatie over lezingen, tentoonstellingen en nieuwe publicaties op cartografisch gebied. Dit is een bericht uit 2011. Naar ik gehoord heb, was deze atlas erg snel uitverkocht. Dat wordt dus speuren op marktplaats, boekwinkeltjes en snuffelen op boekenmarkten en in antiquariaten! Veel succes!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *