Na het succes van de in 2013 gepubliceerde boeken Kaarten van Amsterdam 1538-1865 en Kaarten van Amsterdam 1866-2012 verschijnt nu Gedetailleerde Kaarten van Amsterdam.

Boek gedetailleerde kaarten van Amsterdam

Beschrijven de eerste delen grote en kleine overzichtskaarten waar de hele stad op wordt afgebeeld, in dit derde deel ligt het accent anders. Centraal staan de kaarten die onderzoekers naar de geschiedenis van Amsterdam het meest gebruiken. Het gaat om kaarten die zo gedetailleerd zijn dat er, zeker bij de hedendaagse stadsgrenzen, honderden bladen nodig zijn om Amsterdam af te beelden. Die kaartbladen tonen stukjes van de stad waarop alle percelen, huizen, tramrails en soms zelfs straatmeubilair voorkomen. Ze zijn niet alleen van belang voor het onderzoek naar de geschiedenis van de stad als geheel, maar zijn ook te gebruiken door de genealoog die wil weten waar precies het huis van zijn betovergrootvader stond.

1?4 gedeelte van kaart van Pieter Bast
1/4 gedeelte van kaart van Pieter Bast

Voorbeelden zijn de bekende kaarten van Cornelis Anthonisz. (1544), Pieter Bast (1597) en Balthasar Florisz. van Berckenrode (1625). Het zijn ware juweeltjes, waarop alle huizen individueel en in opstand werden ingetekend. Daarnaast kennen we de zeventiende-eeuwse uitgiftekaarten die samen het oudste beeld van de grachtengordel tonen, de prachtig gedecoreerde achttiende-eeuwse buurtatlassen en de zeer gedetailleerde, handgetekende kaarten van de diensten Bouw- & Woningtoezicht en Publieke Werken die in de twintigste eeuw verschenen. Samen geven ze een schitterend totaalbeeld van Amsterdam over een periode van bijna vijf eeuwen.

Kaart van Cornelis Atnhonisz. van Amsterdam
Kaart Cornelis Anthonisz. van Amsterdam

Boekbeschrijving

Titel: Gedetailleerde kaarten van Amsterdam
Auteur: Dr. Marc Hameleers
Bindwijze: Gebonden
Formaat: 24,8 x 33,5 cm.
Omvang: 288 pagina’s
Illustraties: 250 illustraties in kleur
ISBN: 978 90 6868 686 9
Prijs: € 49,50 tot 1 januari 2016,  daarna € 59,50
Uitgave in samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam

Bron: Uitgeverij Thoth

Foto’s kaarten: wikipedia Pieter BastCornelis Antonisz. 

 

Gedetailleerde kaarten van Amsterdam
Getagd op:        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *