Bij Uitgeverij Verloren is onlangs het boek “Aan de rand van de stad – De stadsvrijheid van Deventer” verschenen. De auteur van het boek is Dr. Clemens Hogenstijn.

Ditmaal staat de periferie van Deventer centraal, het centrum vormt de achtergrond. Sinds het einde van de stadsvrijheid in 1798, en vooral na de ontmanteling van de stadswallen in 1874 heeft de stad een groot deel van het buitengebied opgeslokt.

Aan de rand van de stad – De stadsvrijheid van Deventer

Een nieuwe kijk op Deventer! De geschiedenis en topografie van Deventer komen in deze uitgave niet op de gebruikelijke manier aan de orde. Niet het stadscentrum binnen de ommuring vormt het uitgangspunt, maar het gebied dat direct daarbuiten is gelegen: de stadsvrijheid ofwel het schependom. In deze rafelrand van de stad had de magistraat van Deventer het voor het zeggen.

Op basis van een uitgebreid bronnenonderzoek geeft de auteur een samenhangend beeld van de omvang en betekenis van dit gebied. Aan de orde komen onder meer de landweren en de verdedigingswerken, belegeringen, de rol van het water, de Deventer Enk, de stadsweiden, de oeververbindingen, het park de Worp en het tuinengebied de Hoven. Het verhaal begint in de Middeleeuwen en loopt door tot de 19de eeuw. Toen was aan de stadsvrijheid voor altijd een einde gekomen.

Omschrijving “Aan de rand van de stad””

Titel: Aan de rand van de stad – De stadsvrijheid van Deventer
Auteur: Dr. Clemens Hogenstijn
Uitg.: Verloren, gebrocheerd in slap omslag, 138 p.
ISBNnr.: 9087049133
Prijs: € 19,00

Over de auteur:

Dr. C.M. (Clemens) Hogenstijn werd in 1948 geboren in een woning in de Alexander Hegiusstraat in de vroegere stadsvrijheid van Deventer. Ooit lagen daar de Voolderakkers. Hij promoveerde aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen op een proefschrift over de Patriottenbeweging en was als stadshistoricus verbonden aan Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek in zijn geboorteplaats. Na zijn pensionering blijft de geschiedenis van Deventer hem bezighouden.

Bron: Webshop Uitgeverij Verloren en Nieuwsbrief Uitgeverij Verloren 24 oktober 2021.

Aan de rand van de stad – De stadsvrijheid van Deventer
Getagd op:                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *