Bij uitgeverij Lannoo verschijnt vandaag het boek: “Kaarten die geschiedenis schreven –
1000 jaar wereldgeschiedenis in 100 oude kaarten” door Martijn Storms

Kaarten die geschiedenis schreven –
1000 jaar wereldgeschiedenisgeschiedenis in 100 oude kaarten

Dit boek neemt je mee op een 1000-jarige wereldreis aan de hand van 100 bijzondere oude kaarten. Van het vroegmiddeleeuwse wereldbeeld van de heilige Isidorus van Sevilla naar een nazikaart van Warschau met de contouren van het joodse getto en een Chinese propagandakaart uit 2013. Van Leiden naar Ceylon, Jamaica, Philadelphia en de Sahara. Van uitbundige wereldkaarten naar lokale plattegronden. Elk van die kaarten heeft de wereldgeschiedenis mee ‘gecreëerd’. Niet alleen weerspiegelen ze het verleden, ze hebben er soms ook hun stempel op gedrukt.

Nova Totius Africae Tabula : Africa COLLBN Port 179 N 25

Wanneer kaarten zelf een actieve rol in de geschiedenis speelden, levert dat intrigerende verhalen op. Uiteraard dienen kaarten al eeuwenlang als navigatiemiddel, zoals de ‘overzeiler’ op dierenhuid waarmee zeelui rond 1600 de Atlantische Oceaan bevoeren, of de routekaart voor de vijfde keizer van de Chinese Qing-dynastie. Maar kaarten waren ook onontbeerlijk bij grote bouwwerken, zoals de aanleg van het megalomane Panamakanaal, of bij oorlogvoering, denk aan de loopgravenkaarten uit de Eerste Wereldoorlog.

In “Kaarten die geschiedenis schreven” vertellen Martijn Storms en een internationaal team van historici honderd boeiende verhalen bij evenzoveel opmerkelijke kaarten uit de gerenommeerde collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden. Daar zijn curiositeiten bij die het grote publiek nu voor het eerst te zien krijgt, en pareltjes van uitzonderlijke esthetische waarde. Samen maken ze van dit boek een lust voor het oog waarin je kunt blijven lezen.

Enkele kaarten met quotes uit het boek

Een kaart creëert de wereld, zoals een gedicht gevoel schept
– Uit het voorwoord van Ilja Leonard Pfeijffer

Het Spaens Evropa COLLBN Port 212 N 3

1598 – Van vredelievende maagd tot ijzeren dame. Kaarten van Europa als oorlogspropaganda: “Het Spaens Europa maakte iedere Nederlander uit de late 16de eeuw meteen duidelijk dat het hier niet ging om een onschuldige personificatie van Europa, maar om die van een gevaarlijke dominatrix over het continent.

Kaart van Mecca
Hādhah naqshah ‘arafāt waṭāʼif wa-Muzdalifah wa-minnī COLLBN 046-26-001

1883 – Een paspoort naar de hemel. Een topografisch certificaat van de bedevaart naar Mekka: “Pelgrims kochten gedrukte afbeeldingen van de Heilige Plaatsen, die ter plekke door getuigen konden worden ondertekend. Voor de rest van hun leven hadden de pelgrims niet alleen een visueel aandenken aan hun ervaringen, maar ook een geschreven getuigenis.

Carte Plani-Sphére d’une portion des quatres parties du monde COLLBN Port 144 N 188

1785 – Op zoek naar Atlantis. Speculatie over de omvang en ligging van een verdwenen rijk: “In de titelcartouche geeft de kaartmaker aan dat hij Atlantis buiten de begrenzing van de in de oudheid bekende wereld situeert, zonder te beweren precies te weten waar Atlantis lag en welke omvang het had. De omtrek van L’isle Atlantide op de kaart moet je dus lezen als het gebied waarbinnen Atlantis zich zou moeten situeren.”

Omschrijving van het boek:

Titel: Kaarten die geschiedenis schreven – 1000 jaar wereldgeschiedenis in 100 oude kaarten
Auteur: Martijn Storms
Uitg: Lannoo, gebonden, illustraties in kleur, 432 blz.
Formaat: 340 x 280 mm
Prijs: € 79,-. Introductieprijs van € 59 tot 1-1-2023
ISBN 978 94 014 8529 6 (NL)

Ook in het Engels verkrijgbaar: ISBN 978 94 014 8530 2 (EN)

Bronnen: Website Lannoo en email van de auteur Martijn Storms

1000 jaar wereldgeschiedenis in 100 oude kaarten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *