Op 30 oktober is het boek ‘Rampjaar of Jubeljaar? Brabant in 1672-1674’ in Ravenstein gepresenteerd. Het boek is een uitgave van de Zuiderwaterlinie en bestaat uit bijdragen van diverse auteurs. Deze hebben zich verdiept in de geschiedenis van de provincie Noord-Brabant.

Het rampjaar 1672

In 1672 werd de nog jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden overvallen door Frankrijk, Engeland en twee Duitse bisdommen, een gebeurtenis die bekend staat als het Rampjaar. Het huidige Noord-Brabant was destijds bezet door de Republiek. Het verhaal gaat dat de Fransen er met gejuich ontvangen werden. Was dat echt zo? En waarom dan?

Dit boek vertelt het verhaal van een andere kant dan het gebruikelijke perspectief. Niet alleen de militaire en politieke kanten worden belicht, maar er wordt ook gekeken naar de plaatselijke bevolking. De uitbuiting, afpersing, onderwaterzettingen, de verwoestingen en moordpartijen, de godsdienstige tegenstellingen en onderdrukking. Hoe gingen boeren en burgers daarmee om? En wist u dat de Franse koning Lodewijk XIV geruime tijd in Brabant verbleef? Dat de stad Grave bij de herovering door Willem III volkomen in puin geschoten werd en decennialang aan de bedelstaf bleef?

Lees het in RAMPJAAR OF JUBELJAAR, dat tot stand is gekomen door een unieke samenwerking van plaatselijke historici in het hele noordelijk deel van Noord-Brabant, van Bergen op Zoom tot Grave, het gebied waar later de Zuiderwaterlinie zou worden gerealiseerd.

Omschrijving boek Rampjaar of jubeljaar?

Titel: Rampjaar of Jubeljaar? Brabant in 1672-74
Redactie: Jacob Knegtel en Jos Cuijpers
Uitvoering: hardcover, formaat 180x250mm, full colour, 128 pagina’s

Prijs: € 22,50

Boek verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandel en te bestellen bij uitgeverij Pictures Publishers:

Bronnen:  Pictures Publishers en  Zuiderwaterlinie

Rampjaar of Jubeljaar? Brabant in 1672-1674
Getagd op:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *