Het nieuwe nummer van het historisch tijdschrift “Overijssel Toen en nu” staat nu online. Het tijdschrift is een uitgave van de Collectie Overijssel

De Collectie Overijssel is een samenwerkingsverband van de gemeente Zwolle, gemeente Deventer en het Rijksarchief.

Met de jaarlijkse herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en het vieren van vrijheid in het vooruitzicht is er opnieuw aandacht voor een bijzondere gebeurtenis tijdens de bezetting. Op 15 november 1944 werd de Nederlandsche Bank in Almelo beroofd. Het wordt de grootste bankoverval aller tijden genoemd, maar het is niet de succesvolste, zoals u kunt lezen.

In het Memory Vrijheidsmuseum worden nog allerlei voorwerpen bewaard die een rol speelden tijdens de spectaculaire bankroof, zoals een 6,5 mm Mauser, een pistool waar overigens niet mee geschoten is.
Een van de slachtoffers die de Duitsers maakten in hun jacht naar de daders is Gerhard Nijland uit Daarlerveen. Lange tijd was niet bekend waar hij begraven lag. Frank Krake, de auteur van de bestseller De grootste bankoverval aller tijden, beschrijft op ontroerende wijze zijn geslaagde zoektocht naar de laatste rustplaats van deze verzetsheld.

Is de streektaal aan een opmars bezig? Je zou het haast denken. Er zijn weer dialectcafés, vorig jaar verscheen er een Sallandse vertaling van het Oudsaksisch epos de Heliand en de podcast De Nedersaksen is zo’n groot succes dat de makers, Albert Bartelds en Hendrik Jan Bökkers, een theatertour maken langs verschillende Hanzesteden in Gelderland en Overijssel. ‘Je wordt serieus genomen’, benadrukt Albert Bartelds, de streektaalconsulent van de Overijsselacademie.

Al met al weer een gevarieerd nummer. Veel leesplezier, völle wille!

Open hier het april-nummer van Overijssel Toen en Nu

Bron: Collectie Overijssel

 

 

 

 

Overijssel Toen en Nu Historisch Tijdschrift – april 2023
Getagd op:                     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *