Steeds meer sites bieden hun informatie ook aan in de vorm van webfeeds. Hiermee kunnen bezoekers gemakkelijk op de hoogte blijven van nieuws en aanvullingen. Wat zijn webfeeds en hoe kunnen we die gebruiken voor cartografie?

Wat zijn webfeeds?

Een site plaatst zijn inhoud, vaak in een verkorte of beschrijvende versie, in een online bestand: de feed. Veel sites kiezen ervoor om alleen nieuwskoppen, met een korte beschrijving erbij, in hun feed te zetten. Met behulp van een feed-lezer kun je de feed vervolgens lezen en als het interessant is doorklikken naar het complete artikel op de website.

Door meerdere webfeeds, van verschillende aanbieders, te verzamelen, kun je bijvoorbeeld in één oogopslag al het nieuws én alle nieuwe weblog-berichten overzien. De feed-lezer werkt de feeds op periodieke basis bij, bij een nieuw item wordt de gebruiker meestal met een melding op de hoogte gebracht.

RSS

Het meest gebruikte bestandsformaat voor webfeeds is RSS (‘Really Simple Syndication’). Webfeeds worden daarom ook vaak RSS-feeds genoemd.

Gebruik van webfeeds voor cartografie

Artikelen over cartografie

Veel websites over cartografie, met name weblogs, bieden webfeeds aan. Een paar voorbeelden:

en natuurlijk deze site zelf! Zie ook het Links-gedeelte van deze site voor meer verwijzingen naar weblogs.

Bijhouden van veilingen

Naast het aanbieden van webfeeds met artikelen bieden diverse websites de mogelijkheid om u te abonneren op een RSS-feed van uw zoekresultaten. Dat is bijvoorbeeld uitstekend te gebruiken om op de hoogte te blijven van online veilingen.

Screenshot
Toolbalk van Ebay, met link naar de RSS-feed

De grote internationale veilingsite Ebay biedt bijvoorbeeld onderaan de zoekresultaten een link naar de RSS-feed van die zoekvraag.

Bent u op zoek naar kaarten, bijvoorbeeld Enschede? Blader dan eerst naar de rubriek ‘Kunst, antiek en design’ en daarbinnen naar ‘Landkaarten’. Bovenaan de pagina kunt u nu zoeken binnen deze rubriek. Vul ‘Enschede’ in en vink ‘zoeken in titels en beschrijvingen’ aan. Er verschijnt nu een lijst met resultaten. Als er op dit moment geen kaarten van Enschede worden aangeboden, zal deze lijst leeg zijn. Maar dat maakt niet uit, want onderaan de pagina staat de link naar de webfeed met alle toekomstige veilingen van landkaarten met ‘Enschede’ in de titel of de beschrijving. Door u op deze feed te abonneren kunt u eenvoudig zien wanneer er zo’n kaart wordt geveild.

Abonneren op webfeeds

Webfeeds zijn te herkennen aan dit icoontje (vaak in kleiner formaat):

RSS

Soms zetten de auteurs van de websites dit icoon zichtbaar op de pagina, die dan linkt naar de webfeed. Op deze website ziet u dit icoon bijvoorbeeld in de linkermarge in het blokje ‘blijf op de hoogte’.

Andere webpagina’s hebben alleen ‘onder water’ een link naar de webfeed. Sommige browsers, zoals Firefox (vanaf versie 1) en Internet Explorer (vanaf versie 7) herkennen deze feeds en bieden meteen de mogelijkheid om u binnen de browser te abonneren op die feed.

Feeds in Internet Explorer 7

Screenshot Internet Explorer
Knoppenbalk van Internet Explorer, met knop voor webfeeds

Bij Internet Explorer 7 staat hiervoor een feed-knopje op de navigatiebalk (tweede knopje). Op een site waar een feed aanwezig is, zoals deze site, licht het knopje oranje op. Door op het knopje te klikken, ziet u een overzicht van de webfeed. U ziet een lijst met korte artikelen, waarbij de titel doorlinkt naar het complete artikel op de site. Bovenaan de pagina heeft u de mogelijkheid om zich op de feed te abonneren. Net als bij uw gewone favorieten krijgt u nu een scherm te zien met de vraag waar u deze op wilt slaan.

Om de feeds waarop u geabonneerd bent te lezen, gaat u naar de favorieten door aan de linkerkant van de tabbladen op het ster-icoon te klikken. Daar heeft u de mogelijkheid om door te klikken naar het feeds-tabblad, waar u alle feeds kunt zien en kunt doorlezen.

Oudere versies van Internet Explorer hebben overigens geen ondersteuning voor webfeeds.

Feeds in Firefox

Screenshot
Adresbalk in Firefox, met het feedicoon aan de rechterkant

Als u Firefox gebruikt als browser, kunt u in de adresbalk meteen zien of een webpagina ook een webfeed heeft. Dan verschijnt aan het eind van de balk het bekende oranje icoon. Door op dit icoon te klikken krijgt u de mogelijkheid om het toe te voegen aan uw favorieten (bookmarks). U kunt ze vervolgens lezen via het Bookmarks-menu.

Andere programma’s

Veel mensen geven er de voorkeur aan om feeds te lezen in een speciaal programma. Een aantal bekende zijn:

  • Google Reader (Engelstalig). Om Google Reader te gebruiken heeft u een Google-account nodig.

Meer informatie

Meer informatie over webfeeds en het gebruik daarvan is te vinden op de volgende websites:

Op de hoogte blijven met webfeeds
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *